(TOTI LIST) Tako so na Kolodvorski obesili slike za 31 tisoč evrov

Vincent van Grah
20.03.2023 06:00

"Vidite, tukaj smo vsi, ki se borimo proti politizaciji javnega zavoda, proti putinizaciji medijskega prostora, kot bi se izrazil kolega Urbanija," nam je dejal Andrej Grah Whatmough.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

V javnosti spet odmevajo informacije, da je vodstvo Radiotelevizije Slovenija nabavilo umetniške slike. Tokrat za dobrih 31 tisoč evrov, kar razkriva tudi aplikacija Erar, ki beleži porabo javnega denarja v Republiki Sloveniji. Kritiki aktualnega vodstva javnega zavoda, zlasti pa zaposleni v naši največji medijski hiši, ki so plačani za to, da nič ne delajo, so seveda takoj udarili po generalnem direktorju Andreju Grahu Whatmoughu, ki se je zaradi svoje neodvisne in profesionalne drže že znašel v nemilosti pravosodja in javnosti. Da troši javna finančna sredstva za nepotrebne reči, medtem ko se zaposlene prisilno pošilja v pokoj, in da bi moral ta denar nameniti razvoju javnega servisa, ki se predvsem v televizijskem delu sooča s številnimi tehničnimi težavami in z vse nižjo gledanostjo programov, mu očitajo.

A takšni očitki, ki so povsem nepreverjeni in politično motivirani, seveda niso utemeljeni. Kot je znano, je Andrej Grah Whatmough več let, preden je izkušeno prevzel vodenje organizacije z več kot 2000 zaposlenimi, delal v eni izmed slovenskih galerij, v kateri je bil zaradi svojega izjemnega znanja tudi edini zaposleni. Njenega imena ne navajamo, da se ne bi po nepotrebnem znašla pod plazom kritik levičarske scene.

"Tako kot me skušajo diskreditirati na sodišču, češ da sem nezakonito razrešil direktorico javne televizije in da sem se prav tako nezakonito zavihtel na čelo javne radiotelevizije, tako kot mi očitajo prirejanje poslovnih rezultatov in kličejo na pomoč računsko sodišče, me sedaj brez argumentov napadajo še zaradi nakupa umetniških slik. A ta nakup je ključen za obstoj javnega servisa, s tem se strinjata tako predsednik programskega sveta Peter Gregorčič kot predsednik nadzornega sveta Borut Rončević, ki veljata za veliki avtoriteti na medijskem in umetniškem področju," je v pogovoru za Toti list poudaril generalni direktor s Kolodvorske. In še enkrat ponovil, da sam nima prav nič s stranko SDS, kot mu očitajo številni. "Ni se treba sklicevati na referendum o zakonu o RTVS. Vprašajte Ksenijo Koren, Jadranko Rebernik, Rajka Geriča, Igorja Pirkoviča, Jožeta Možino, Vido Petrovčič, Gašperja Petovarja, Draga Zadergala ali Slavka Kmetiča, komu pripadam, in takoj vam bo jasno, da me ne vodi politika, temveč strokovnost in profesionalnost," nam je še dejal Andrej Grah Whatmough in nam ob koncu pogovora še ekskluzivno pokazal prostor na Kolodvorski, kjer je razstavil umetniške slike, za katere je javni zavod porabil več kot 30 tisočakov.

"Vidite, tukaj smo vsi, ki se borimo proti politizaciji javnega zavoda, proti putinizaciji medijskega prostora, kot bi se izrazil kolega Urbanija. Tam si lahko ogledate tudi našega vodjo, nekoč novinarja, danes pa ustanovitelja več neodvisnih medijev, ki se mu ob tej priložnosti lahko samo zahvalim, da mi je ponudil priložnost za vodenje Radiotelevizije Slovenija. Nekega dne bomo morali zagotovo zapustiti svoje položaje, a naj ta prostor ostane na Kolodvorski kot spomin in opomin na težke čase za novinarstvo," je nadaljeval naš sogovornik ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta