(TOTI LIST) Šok: Stranka SD bo s svojim kandidatom nastopila šele v drugem krogu predsedniških volitev

Fanja Tajon
29.08.2022 06:00

"Gre za strategijo, kakršne v slovenskem političnem prostoru še nismo videli," napoveduje vir iz SD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le kaj so se pred vilo v Levstikovi pogovarjali Tanja Fajon, Milan M. Cvikl in Milan Kučan?
Toti list

Temu, da stranka SD na tokratnih predsedniških volitvah ne bo nastopila s svojim kandidatom ali kandidatko, lahko verjamejo le naivneži, zlasti pa tisti, ki so odraščali v prejšnjem sistemu. Četudi je predsednica stranke Tanja Fajon pred novinarji jasno poudarila, da je nabor predsedniških kandidatov že zdaj prevelik za tako majhen politični prostor in da ga zato s svojim kandidatom ne želijo dodatno drobiti, je resnica povsem drugačna. "Gre za strategijo, kakršne v slovenskem političnem prostoru še nismo videli. Čaka vas najprej veliko presenečenje in potem še večja zmaga," napoveduje vir iz SD, ki je bil prisoten tudi na zadnji seji predsedstva stranke, a se ni želel izpostaviti z imenom.

Kot nam je uspelo izvedeti, bodo Socialni demokrati vendarle nastopili na tokratnih predsedniških volitvah. A podprli ne bodo nikogar od že najavljenih kandidatov in kandidatk, niti Nataše Pirc Musar, ki jih je nazadnje uspešno zastopala v tožbi zoper Janeza Janšo, ko je ta na družbenih omrežjih širil laži glede sedeža SD v Levstikovi ulici v Ljubljani. Še večje presenečenje pa je, da bodo s svojim kandidatom nastopili šele v drugem krogu predsedniških volitev. "Nismo mi za prvi krog, mi smo kot velika, etablirana, prepoznavna in tradicionalna stranka samo za veliki finale. Da sesujemo tega Anžeta Logarja, ki se skriva pod to neodvisno kandidaturo. Saj veste, da bo predsedniško palačo prevzel Janez Janša, če bo zmagal Logar, ne?" je v neuradnem pogovoru bruhalo iz našega sogovornika, ki je član stranke SD že od njenega samega začetka. Pa je sploh možno s kandidatom nastopiti samo v drugem krogu volitev? "Seveda je. Tega pravnega vprašanja se pri nas ni še nihče zares dotaknil. Mi pa smo v stranki oblikovali posebno skupino pravnih strokovnjakov, nekateri so bili v preteklosti tudi na ustavnem sodišču, in po več mesecih smo ugotovili, da je to možno. Z našim pravnim mnenjem smo tudi že seznanili državno volilno komisijo, ki nam bo zaradi dobrih poznanstev tak manever izjemoma omogočila. Ob tej priložnosti se jim tudi zahvaljujemo za razumevanje," so optimistični v SD.

In ker nam je prejšnji teden najboljši preiskovalni novinar na svetu Bojan Požar z nekega strankinega dogodka v Levstikovi ulici poslal fotografijo, na kateri je poleg predsednice Tanje Fajon in vidnega člana stranke Milana M. Cvikla tudi Milan Kučan (posnetek ekskluzivno objavljamo), nas je zanimalo, ali se nekdanji predsednik države morda še tretjič podaja na predsedniške volitve, tokrat kot kandidat SD. Vprašanje smo Socialnim demokratom sicer poslali že sredi prejšnjega tedna, vendar so se zavili v molk, tako da odgovora do danes še nismo prejeli. Prav tako se na naše klice in esemese ni odzval niti Kučan. "Tudi jaz vam ne bom nič izdal. Naj za zdaj vse skupaj ostane še skrivnost. Lahko pa vam zagotovim, da nas niti zakonsko določilo, da je predsednik republike lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na to funkcijo, ne bo pokopalo. Naša skupina pravnikov je namreč vse skupaj že označila za neustavno omejitev, kar pomeni, da našega pohoda na predsedniški prestol res ne more nihče več ustaviti," je trdno prepričan naš sogovornik iz SD.

Neuradno, kandidata Socialnih demokratov na tokratnih predsedniških volitvah - kdorkoli to že bo - bo po naših zanesljivih informacijah v drugem krogu podprl tudi Vili Kovačič, ki je nedavno hrbet obrnil Nini Krajnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta