V Planici navdušili tudi mladi ustvarjalci

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.04.2023 08:13

Ne le slovenski smučarski skakalci in letalci, v Planici so s svojimi sposobnostmi navduševali tudi mladi slovenski ustvarjalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediaspeed

Pokal za posebno tekmovanje Planica 7 je namreč poustvarjen po zmagovalni risbi, ki jo je letos prispeval desetletni Žiga Ščuka iz Renč.

Ideje za pokal omenjenega tekmovanja so skozi prijavo risb na ustvarjalni natečaj Zavarovalnice Triglav lahko prispevali otroci in najstniki do dopolnjenega 15. leta. Strokovna komisija je imela letos zahtevno delo, saj je zmagovalno risbo izbirala med več kot 430 prejetimi deli. Izbrala je delo, ki nosi naslov Na vrhu Planice. To je o svoji ustvarjalni mojstrovini povedal skoraj enajstletni avtor: »Narisal sem več različnih pokalov. Nato sem jih razporedil po sobi, med njimi izbral najlepšega ter ga z mamino pomočjo prijavil na natečaj.«

Zmagovalna risba prikazuje skakalca, ki po zaviti skakalnici poleti na prvo mesto.

»Za zavito skakalnico sem se odločil, ker sem pregledal druge objavljene risbe in pričakoval, da planiške velikanke na ta način ne bo narisal nihče drug,« je mladi ustvarjalec in velik oboževalec smučarskih skokov Žiga Ščuka pojasnil v pogovoru o tem, kako je nastala zmagovalna ideja.

Komisijo, ki je opravila izbor umetniških del, so sestavljali Barbara Wilkesmann Hočevar, direktorica podjetja Chemets, Maša Čeplak predstavnica Zavarovalnice Triglav, predstavnica marketinga OK Planica Nuša Rakovec, predstavniki oglaševalske agencije Shift Matija Primc, Abra Nikitenko, Eva Gradišnik in smučarski skakalec Cene Prevc.

»Všeč mi je bilo, da smo imeli člani komisije zelo različna mnenja in poglede, čemu nameniti prednost pri izbiri. Tako smo na vse prejete risbe pogledali iz različnih zornih kotov in izbrali idejo, ki je zares drugačna od preostalih,« je po zaključku izbora pojasnil Cene Prevc ter se sodelujočim otrokom in najstnikom zahvalil za sodelovanje. »Iz prejetih risb je bilo videti, da so mladi ustvarjalci ob risanju uživali. To, da so si vzeli čas, sami ustvarili ideje za pokal in se ob tem še zabavali, je bil tudi glavni cilj natečaja,« je še strnil. Umetniške risbe mladostnikov si lahko ogledate na spletni strani planica.triglav.si.

Mediaspeed

Od otroške risbe do trajnostnega pokala

Organizatorji so nato zmagovalno risbo »predelali« v pokal. »Pokal smo ustvarili s pomočjo 3D-tiskalnika, ki nam omogoča, da se ne omejujemo z velikostjo ali materiali. Prednost takšnega načina izdelave je, da lahko v kratkem času izdelamo edinstven pokal, ki je ustvarjen neposredno po narisani ideji. Tokrat smo pokal ustvarili iz materiala, ki je mlademu ustvarjalcu zmagovalne risbe omogočil, da ga sam tudi pobarva,« je razložila članica komisije in strokovnjakinja za 3D-tisk Barbara Wilkesmann Hočevar, direktorica podjetja Chemets.

Žiga Ščuka pa je imel posebno čast, da je zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7, Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki je v štirih dneh zaključka svetovnega pokala zmogel sedem najboljših poletov, predal pravi pokal, ustvarjen po njegovi ideji. Dogajanju v Planici so se pridružili tudi nadebudni mladi umetniki Taja Zabukošek, Julia Zidar in Črt Mihelič, ki so tekom ustvarjalnega natečaja za svoje risbice prejeli največ glasov širše javnosti.

Mediaspeed
Mediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.