V Pulj prihajajo The Smile, reinkarnacija skupine Radiohead

Matic Majcen Matic Majcen
14.06.2024 10:57

Skupina bo v soboto zvečer nastopila v Malem rimskem gledališču v Pulju, vstopnice so še na voljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thom Yorke z zasedbo The Smile jutri prihaja v bližino Slovenije
Profimedia

Organizatorji koncertov v največjem istrskem mestu so letos res poskrbeli za vrsto prijetnih in odmevnih presenečenj. V Pulju namreč so ali še bodo nastopala imena kot Dua Lipa, Avril Lavigne, Simple Minds, Lenny Kravitz, Duran Duran in še kdo. Med temi imeni pa vsekakor velja opozoriti na jutrišnji koncert skupine The Smile. Še vedno dokaj neznano ime namreč skriva pravo poslastico za ljubiteljice in ljubitelje alternativnega rocka. 

Skupine The Smile je namreč nič manj kot nova reinkarnacija benda Radiohead, ene najbolj slovitih zasedb sodobnega rocka. Radiohead so leta 2016 izdali svoj (zaenkrat) zadnji album A Moon Shaped Pool, potem pa so se njeni člani razpršili po raznih solo projektih. Kitarist Ed O'Brien in bobnar Phil Selway sta izdala svoja lastna albuma, basist Colin Greenwood je izdal knjigo fotografij, medtem ko sta gonilni sili benda, vokalist Thom Yorke in kitarist Jonny Greenwood, vmes postala še spoštljiva filmska skladatelja. Medtem ko je Yorke na primer napisal glasbo za filmsko adaptacijo Suspirie (2018), se je Greenwood podpisal pod glasbo za odmevne filme kot Spencer (2021) in Moč psa (Power of the Dog, 2021). 

Potem pa se je zgodilo covidno obdobje, ko so glasbeniki na nenavadne načine začeli sodelovati med sabo. Iz obilja Greenwoodovih demo posnetkov in zapiskov se je nekako spet pojavila ideja o sodelovanju z nekdanjimi člani skupine Radiohead, a jih večina zaradi solo projektov ni bila dosegljiva. Razen Thoma Yorka. 

In na to podlago je nastala zasedba The Smile. Thomu Yorku in Jonnyju Greenwoodu se je pridružil bobnar Tom Skinner in tisto, čemur smo priča, je v zvokovnem smislu polnovredno nadaljevanje skupine Radiohead. Yorke in Greenwood sta na prvih dveh albumih A Light for Attracting Attention (2021) in Wall of Eyes (2024) napisala vrsto komadov, ki bi se zlahka uvrščali v sam vrh njunega ustvarjanja. Prav zato je jutrišnji koncert toliko bolj vznemirljiv. V našo bližino namreč prihajajo glasbeniki, ki so krojili podobo rock glasbe poznega dvajsetega in začetka enaindvajsetega stoletja. 

Drugi album skupine The Smile smo zelo pozitivno ocenili tudi v Večeru 
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta