(VIDEO) Kako Samsung izdeluje ultra tanko steklo za pregibne mobilnike

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.08.2022 12:07

Družba Samsung je v segmentu pregibnih mobilnikov vodilni proizvajalec, njegov tržni delež pri pregibnih napravah je v prvi polovici letošnjega leta znašal 62 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Zložljive naprave Galaxy so že pred leti spremenile uporabniško izkušnjo, pregibni mobilniki z ultra tankimi zasloni namreč ponujajo drugačno interakcijo za uporabnike pametnih telefonov. Nedavno je Samsung predstavil že četrto generacijo mobilnikov Fold4 in Flip4, ki imata konkurenco tudi s strani drugih tehnoloških družb, ki južnokorejskemu proizvajalcu ne želijo prepustiti primata v tem segmentu.

Kot ključni element zložljivih pametnih telefonov pri Samsungu izpostavljajo ultra tanko steklo. Če njegovo debelino primerjamo s človeškim lasom, meri ultra tanko steklo le tretjino debeline lasa. Material, iz katerega je narejeno, so seveda patentirali, odlikuje pa ga sposobnost, da ga je mogoče zložiti več sto tisočkrat, pri tem pa ohrani trpežnost in trdnost, navajajo. Seveda steklo nenehno razvijajo in izpopolnjujejo njegovo proizvodnjo, saj ugotavljajo, da priljubljenost zložljivih naprav hitro narašča.

V videoposnetku so predstavili nekaj ključnih korakov pri ustvarjanju ultra tankega stekla, ki ga proizvajajo v vietnamski tovarni v mestu Thai Hguyen, severno od Hanoja. Postopek izdelave zahteva visoko natančne stroje. Kot v videu pojasnjuje Nguyen Truong Giang, najprej na površino stekla nanesejo posebno prevleko, nato sledi rezanje stekla na zahtevano dimenzijo. Ob tem strokovnjak opozarja, da je posebej pomembno, da so robovi odrezani gladko, saj to neposredno vpliva na vzdržljivost končnega izdelka.

Za glajenje roba roboti steklo vstavijo med dva vrtljiva valja, ki površino spolira tako, da ni na njej niti najmanjše izbokline. Tudi najmanjše praske ali razpoke na površini stekla v bližini pregiba bi dodatno obremenile to mesto in bi lahko povzročile višjo napetost, ko je steklo prepognjeno. Proizvajalec se je pohvalil, da so razvili poseben način, kako površino stekla očistiti vseh nečistoč, pa naj bodo še tako majhne. Omenjena postopka sta zaslužna za povišanje vzdržljivosti prepogljivega stekla. Dodatno ga ojačajo še s termično in kemično obdelavo.

Proizvajalec navaja, da vsako posamezno steklo testirajo, tudi prepogibajo ga, zasnovano pa je tako, da vzdrži najmanj 200.000 prepogibov. Če bi se skozi postopek testiranja izkazale kakršnekoli pomanjkljivosti, ga ne bi vgradili v mobilnik, so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta