(VIDEO) Legendarna jugoslovanska pevka umrla zaradi izjemno redkega sindroma: "Bolezen prizadene vse telesne sisteme"

D.Ži
27.03.2024 08:23

Nepozabna Slađana Milošević, ki je posnela verjetno najlepši jugoslovanski duet, se je po težki bitki poslovila v 69. letu starosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po dolgi in hudi bolezni je v torek v 69. letu starosti umrla srbska pevka Aleksandra Slađana Milošević. Pred nekaj meseci je bila zaradi slabega zdravstvenega stanja urgentno hospitalizirana, v pogovoru z novinarji je razkrila podrobnosti svojega boja s hudo, smrtonosno boleznijo.

"Od odhoda iz bolnišnice in zdravljenja, ki je s krajšimi prekinitvami trajalo dve leti, je moje zdravje še vedno ogroženo, a če nič drugega, se počutim bolj svobodno. Ne sodim med ljudi, ki zahtevajo več, kot si zaslužijo," je dejala Slađana.

"Bolezen se imenuje Sjögrenov sindrom. Njena simptomatologija in način zdravljenja sta številnim zdravnikom še neznanka. Pogosto jo zreducirajo na poenostavljeno imunsko motnjo, a je v resnici usodna. Žal je bolezen zelo huda, s številnimi imunskimi spremembami. Prizadene vse telesne sisteme. Pomaga lahko le kitajska tradicionalna medicina, saj človeka že od pradavnine obravnava kot edinstveno celoto. V zahodni medicini ima takšen pristop samo psihosomatika. Človek je enotnost telesa in psihe in le tako se lahko zdravi," je takrat povedala pevka.

Aleksandra Slađana Milošević se je rodila v Beogradu 3. oktobra 1955 in je veljala za ikono novega vala osemdesetih v Jugoslaviji.

Prvi samostojni nastop je imela na festivalu Študentsko poletje v Maglaju leta 1974, kjer je osvojila veliko nagrado.

Na površje jugoslovanske pop-rock scene je prišla leta 1977 s pesmijo "Au, Au" in istega leta imela svoj prvi večji nastop na koncertu ob Hajdučki česmi, kjer je nastopila pred Bijelim dugmetom.

Rušila je tabuje, ko je izdala pesem Seksi dama, katere predvajanje je bilo prepovedano na številnih radijskih in televizijskih programih.

Leta 1979 je promovirala pesem "Amsterdam", leta 1981 pa je nastopila na izboru jugoslovanskega predstavnika na Pesmi Evrovizije v Beogradu in s skladbo "Recept za ljubav" osvojila osmo mesto.

Z Dadom Topićem je leta 1984 posnela pesem "Princeza", ki je bila prevedena tudi v angleščino, mnogi menijo, da gre za najlepši jugoslovanski duet, leta 1989 je odšla v ZDA, kjer je nekaj časa igrala s skupino Baby Sister.

Nekoč je bila posrednica na borzi, delala pa je tudi v marketinških agencijah. V Beograd se je vrnila leta 1995, piše Blic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta