Za dobrotnika leta 2022 izbran Jurij Juhant iz Zavetišča Horjul

DR
20.04.2023 10:10

Za dobrotnika leta 2022 je bil izbran Jurij Juhant, ki že deset let skupaj z ženo skrbi za Zavetišče Horjul, kjer je vsak dan v letu predan skoraj sto bitjem, ki nimajo doma ali pa so v zavetišču pristale iz drugih razlogov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Juhant s kipcem dobrotnik leta 2022
Marko Vavpotič/m24

Pri izboru, ki ga sicer pripravlja najstarejša slovenska ženska revija Naša žena so sodelovali tudi bralci časopisov Dolenjski list, Štajerski tednik, Celjski tednik, Naš čas, Primorske novice, Novice Svet24 in Vestnik. 

Najprej so izbrali 49 tistih, ki so si s svojo dobrodelnostjo zaslužili omembo v zgoraj navedenih medijih. Po regijskem glasovanju pa so bralci na nacionalno glasovanje poslali 7 tistih, ki so jih s svojo dobrosrčnostjo najbolj ganili. V sredo zvečer pa so nato na prireditvi v ljubljanski Narodni galeriji razglasili tistega, ki je po izboru bralcev postal "dobrotnik leta 2022".

"Juhantov očiten čut za živali je nalezljiv, zato ga ljudje tako radi spremljajo na družbenih omrežjih, kjer redno objavlja utrinke svojega vsakdana, med katerimi izstopajo filmčki o neverjetni vezi med njim in varovanci zavetišča. Jurij Juhant je postal tudi dobrotnik leta 2022 osrednjeslovenske regije," so zapisali pri Naši ženi. 

Kipec mu je izročil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je bil tudi častni pokrovitelj prireditve. Urednica revije Naša žena Maja Pristovnik mu je podelila šopek podjetja Sanjski šopek, direktor pekarstva v podjetju Žito Rok Cankar pa bon za 100 kilogramov kruha, ki ga Juhant lahko podari dobrodelni organizaciji po svojem izboru.

Meljavac je ob izročitvi kipca izbranemu dobrotniku: "Vemo, da svet brutalnega kapitalizma in potrošništva za vsako ceno, ki nas vztrajno sili vsaksebi, v svoji naravi ni dom ljudske dobrote. Najpremožnejši namreč postajajo vse bogatejši – in to za ceno rastočih statistik revščine. Večini ni lahko. Zato je toliko bolj pomembno, da o teh svetlih zvezdah naše družbe – torej o dobroti in dobrotnikih – spregovorimo čim glasneje, čim večkrat in jih vztrajno potiskamo v jedro družbe. Da nas opomnijo, da se da. Da navkljub vsem izzivom zmoremo biti ljudje. Da je dobrota OK. Da je solidarnost OK. Da je skupnost OK."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta