Za vedno Jackie Kennedy: "Prvič se poročiš iz ljubezni, drugič zaradi denarja, tretjič zaradi prijateljstva''

Denis Živčec Denis Živčec
25.10.2020 04:40

Minilo je že 52 let od razvpite poroke najslavnejše ameriške vdove in modne ikone z najbogatejšim ženskarjem svojega časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bila bi v tistem času najbolj romantična poroka leta, če ne bi ona predhodno po javnem atentatu na moža ovdovela, on pa je veljal za nepoboljšljivega ženskarja: 20. oktobra je minilo 52 let od legendarne poroke najbolj znane ameriške prve dame in grškega milijarderja. Ona modna ikona, mati naroda in merilo uglednega, kultiviranega življenjskega sloga visoke družbe, on pa sanjski ulov vsake ženske, ki si želi ostati na vrhu sveta. Njen rožnati Chanelov kosim, ki ga je nosila v Dallasu, ko je strelec njenemu možu pred očmi celega sveta odstrelil del glave, je šel v zgodovino, njeno ljubezensko življenje tudi.

"Prvič se poročiš iz ljubezni, drugič zaradi denarja, tretjič zaradi prijateljstva,'' je nekoč dejala Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. No, Jackie. Leta 1968 se je poročila s takrat bržkone najpremožnejšim človekom na svetu - Aristotlom Onassisom. Amerika je bila ogorčena, a Jackie se ni dala. Po dolgem času se je spet lahko smejala in čutila je, da je Ameriki dala že dovolj.

Reuters

Rožnati kostim, ki je šel v zgodovino

Rodila se je 28. julija 1929 v premožni družini borznega posrednika Johna Bouvierja III. Oče in mati Janet Lee v zakonu nista bila srečna. On je pil in varal. Starši so se po enajstih letih zakona neprijazno razšli, mati se je omožila z bogatim naftnim dedičem Hughom D. Auchinclossom ml., oče Jack pa se je povsem zapil. Jackie je medtem odraščala; izšolala se je v najbolj uglednih šolah in si prvo delo našla pri dvaindvajsetih, ko jo je Washington Times-Herald zaposlil kot fotografinjo. Sanjarila je, da bi postala nekakšna kreativna direktorica 20. stoletja. Do neke mere ji je celo uspelo.

Postavnega 34-letnega Johna F. Kennedyja je spoznala na neki zabavi malo zatem, ko je Hearstov časopis v poročilu o neporočenih kandidatkah pri Jackie pohvalil dostojanstveno držo, pamet in glas ter jo razglasil za sijajno temnolasko klasičnih linij, občutljivo kot dresdenski porcelan. Usodni da je izrekla kar po telefonu, saj jo je kongresnik z vprašanjem presenetil med fotografiranjem kronanja Elizabete II. v Londonu. Poročila sta se 12. septembra 1953 v Newportu, medene tedne pa sta preživela v mehiškem zalivu Acapulco.

Ko so Kennedyja 22. novembra 1963 v Dallasu umorili, je pred kamerami obstala okrvavljena, a pokončna v nepozabnem rožnatem Chanelovem kostimu. "Naj vidijo, kaj so storili," je odvrnila. Kasneje je obžalovala, da si je njegovo kri sprala z obraza. Zavrnila je pomirjevala. Zgodovinsko tragedijo je hotela doživeti in občutiti na vso moč.

Reuters
Reuters

Čez dobrih pet let se je spet poročila. Za Onassisa je bila ljubezenska lovska trofeja. Klical jo je Vdova, potem ko mu je v letalski nesreči umrl sin, pa jo je začel zmerjati s čarovnico. Bil je praznoveren, prepričan, da mu je nakopala nesrečo. Po njegovi smrti si je izborila 20 milijonov dolarjev, svobodo v New Yorku in delo v založništvu.

Onassis je v njej videl čarovnico

Poznavalci trdijo, da ni nobenega dvoma, da so bila Onassisova čustva do Jackie močna. Tako kot je nekoč svoji ženi Tini podaril čolniček z napisom T. I. L. Y., je tudi svoji novi izbranki podaril zapestnico z vgraviranimi J. I. L. Y. Začetnice so pomenile Jacke I love you, Jackie, ljubim te. Kot poročno darilo ji je podaril komplet srčastih, z diamanti obdanih brušenih rubinov, verižico, zapestnico in uhane, takrat ocenjenih na milijon dolarjev. V javnosti je izrekal strastne izjave v slogu: ''Petkrat v eni noči. Boljša je od vsake ženske, ki sem jo kdaj srečal.'' Toda strast med zakoncema je splahnela v le nekaj tednih. Onassis je spoznal, da je naredil napako, in se je hotel ločiti. Jackie v ločitev ni privolila. Angel iz visoke družbe se je v Onassisovem življenju pokazal v precej drugačni luči, kot so ga videli drugi. Jackie je ostala Onassisova žena vse do njegove smrti.

Profimedia

Poroka z njo je bila prva v nizu njegovih osebnih nesreč. Januarja 1973 se je v letalski nesreči ubil Onassisov sin Aleksander. Šušljalo se je, da ima z žalostnim dogodkom, v katerem je umrl ladjarjev naslednik, opraviti družina Kennedy. Leto dni pozneje je storila samomor Onassisova prva žena Tina. Čeprav je bil samomor prej kot ne povezan tudi z Onassisovim tekmecem, se je v javnosti že govorilo o Onassisovem prekletstvu. Bogovi so kaznovali moža, ki jih je hotel prehiteti, so modrovali.

Ko je marca leta 1975 umrl Aristoteles Sokrates Onassis, je bila prihodnost njegovega imperija negotova. Za seboj je pustil eno samo naslednico, hčer Kristino, ki je sicer pokazala sposobnost v poslih, vendar s svojim tragičnim zasebnim življenjem ni dajala upanja, da bo družini Onassis priskrbela primernega dediča. Po očetovi smrti se je poročila s poslovnežem Thierryjem Rousslom in mu rodila hčerko Athino. Tri leta po Athininem rojstvu, leta 1988, je Kristina storila samomor. Onassisovo bogastvo je prešlo v skrbništvo Athininega očeta in njegove druge žene, manekenke Gaby Landhage. Kraljestvo, ki ga je Ari gradil svojim naslednikom, je ostalo brez družinskih članov, ki bi lahko nadaljevali bleščeči družinski posel.

Profimedia

Jackie Kennedy Onassis je 19. maja 1994 v 65. letu starosti umrla za rakom. Pokopali so jo na arlingtonskem pokopališču, kjer počivajo tudi njena sinova in prvi mož John.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta