Znano je, kje bo Pesem Evrovizije 2025. Ne, nista Zürich ali Ženeva ...

D.Ži
30.08.2024 10:31

Največji evropski glasbeni izbor se v svoji 69. izdaji seli v slikovito mesto na švicarski tromeji. Zveza EBU je nad izbiro mesta, polnega simbolike, navdušena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemo je Evrovizijo vrnil_a k njenim začetkom. 
Reuters

Odločev je padla. Pesem Evrovizije 2025 bo v švicarskem Baslu, je danes sporočila zveza EBU. Vsi trije evrovizijski večeri bodo v dvorani St. Jakobshalle, znani so tudi datumi. Finale se bo zgodil 17. maja, polfinalna izbora pa bosta v torek, 13., in četrtek, 15. maja. Zürich je iz bitke za organizacijo največjega evropskega glasbenega izbora izpadel že pred tedni, v zadnjem krogu odločanja sta bila le še Basel in Ženeva. 

Basel, mesto, ki simbolizira povezovanje ljudi. 
Profimedia

Švica je gostila prvo Pesem Evrovizije v zgodovini, leta 1956 v Luganu. To ostaja edino tekmovanje, na katerem je vsak tekmovalec izvedel kar dve skladbi. Lys Assia je takrat zmagala s pesmijo Refrain v francoskem jeziku, vendar ni znano, kako se je odrezala njena druga pesem, Das alte Karussell, ki jo odpela v nemškem jeziku, saj točk žirije nikoli niso razkrili. 

Druga švicarska zmaga se je zgodila v Dublinu leta 1988, ko je razmeroma neznana Kanadčanka zmagala po zelo napetem glasovanju. To Kanadčanko danes pozna ves svet, saj ji je ime Céline Dion, Evrovizijo pa je osvojila s skladbo Ne Partez Pas Sans Moi. Za eno točko je premagala Scotta Fitzgeralda iz Združenega kraljestva.

Trajalo je nadaljnjih 36 let, da je švicarska radiotelevizija (SRG SSR) našla svojega tretjega prvaka; Nemo je osvojil_a Malmö 2024 s pesmijo The Code, ki pripoveduje zgodbo o njegovem sprejemanju lastne nebinarne identitete.

Basel. Tradicija gostovanja Evrovizije v mestih, ki niso prestolnice, se tako nadaljuje. 
Profimedia

"EBU je navdušena, da je Basel izbran kot gostitelj Pesmi Evrovizije 2025. Tekmovanje se je rodilo v Švici v Luganu leta 1956 in čudovito je, da ga skoraj 70 let pozneje vračamo v rojstni kraj," pravi Martin Österdahl, prvi mož Evrovizije pri EBU. "Zaradi strateške lokacije Basla na stičišču Evrope je mesto idealen kraj za dogodek, ki slavi moč glasbe za povezovanje ljudi prek meja. S svojo edinstveno mešanico tradicije in inovativnosti Basel odraža duh Pesmi Evrovizije," še pravi evrovizijski šef o mestu, ki je na bregovih reke Ren na švicarski tromeji z Nemčijo in Francijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta