Izraelska predstavnica prvič spregovorila o Evroviziji iz nočne more, kjer jo je brutalno izžvižgala cela dvorana

D.Ži
02.07.2024 15:51

Lahko bi se zlomila, a se ni. Bolj kot so gledalci vpili, bolj se je ogenj v njej razplamteval. 20-letna Eden Golan se spominja kaotičnega Malmöja 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden Golan v Tel Avivu na shodu v podporo talcem, ki jih je ugrabil Hamas.  
Profimedia

Eden Golan, predstavnica Izraela na minuli Pesmi Evrovizije, je v intervjuju za The Free Press prvič spregovorila o svojih izkušnjah na tekmovanju, kjer je okoli nje vladalo precej sovražno vzdušje. Zaradi nastopa Izraela na tem glasbenem izboru so namreč v Malmöju in drugod potekali protesti, Eden pa je bila deležna celo groženj s smrtjo. Predstavnica Izraela je s kontroverzno pesmijo dvignila veliko prahu, med polfinalnim in finalnim nastopom ter vajami pa jo je občinstvo v dvorani glasno izžvižgalo.

"Med vajami in nastopi so me izžvižgali, a če sem iskrena, je to v meni zanetilo pravi ogenj," pravi Eden. Na vprašanje, ali jo je bilo strah, je odgovorila: "Nisem bila prestrašena, ampak šokirana. Nisem mogla razumeti, kako ljudje pridejo na to raven, a to je njihova izbira. Moja izbira je bila, kaj naj naredim s tem. Spremenila sem jo v moč. V nekem trenutku se je v meni nekaj prebudilo in rekla sem si, naj se derejo name, kolikor hočejo."

"Mislim, da so bili še bolj jezni, ker mi je res bilo vseeno. To me ni prizadelo, bila sem zelo osredotočena in vedela sem, zakaj sem tam - prišla sem delat tisto, kar najbolje znam, in predstavljati svojo državo in narod," je povedala pevka. Izjavila je tudi, da se je med nastopom počutila čudovito in se spomnila trenutka, ko je stopila z odra in pomislila: "Hočem več."

Nastop Izraela je povzročil številne škandale in polemike, prišlo je tudi do napetosti med tekmovalci.

Bolj kot so v dvorani vpili nanjo, bolj ognjevito je pela. 
Profimedia

Potem ko je Izrael napredoval v finale, si je nizozemski predstavnik Joots Klein med tiskovno konferenco pokril glavo z zastavo, medtem ko je Eden začela odgovarjati na vprašanja novinarjev. Ko je novinar Izraelko vprašal, ali meni, da predstavlja tveganje in nevarnost za druge tekmovalce, ji je voditelj odgovoril, da ji ni treba odgovarjati, na kar je Nizozemec zavpil: "Zakaj pa ne?"  Predstavnica Grčije Marina Satti se je, medtem ko je Eden odgovarjala na novinarska vprašanja, opazno dolgočasila in zavijala z očmi, v nekem trenutku je začela zehati in se pretvarjati, da spi.

A tu se ni končalo. Nizozemski predstavnik je bil nato na predvečer finala diskvalificiran zaradi groženj, ki jih je namenil uslužbenki televizijske produkcijske ekipe. Številni so špekulirali, da gre pravzaprav za spor med Kleinom in izraelsko delegacijo.

Izrael je na koncu končal na petem mestu s 375 točkami, kar 323 točk je prejela od občinstva, več od nje je na telefonskem glasovanju prejel le Hrvat Baby Lasagna, ki pa so ga "povozile" strokovne žirije, ki so bile bolj naklonjene Švici. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta