Načrtovanje počitnic: potovanja pomembno širijo otrokovo obzorje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
04.11.2019 06:05

Celodnevno dogajanje, družba vrstnikov in presenečenja otrokom na počitnicah pomenijo več kot pet zvezdic na steni hotela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Izleti za dan ali več dni so vedno prijetna popestritev vsakdana, za otroke pa so sploh pomembni, ker jim še dodatno širijo obzorje. Majhni otroci se še zadovoljijo z družbo staršev, nekoliko večjim je morda všeč, če gredo zraven tudi družinski prijatelji. Tudi v družinah z več sorojenci namreč ni nujno, da so ti eden drugemu prijetna družba. Toda ne glede na to, kdo na koncu potuje skupaj, ostaja dejstvo, da počitnice z otrokom zahtevajo posebno načrtovanje.

1. Vključite jih v načrtovanje

Ne glede na to, ali se odpravljate na enodnevni izlet, aktiven vikend ali tedenski oddih (ki ga potrebujejo tudi otroci, le da se tega še ne zavedajo), je prav, da lahko otroci izrazijo svoje želje. Ker vseh želja vseh družinskih članov ponavadi ni mogoče izpolniti, se bodo otroci s tem tudi naučili sprejemati kompromise in upoštevati želje drugih. Pri čemer seveda sami ne smejo ostati prikrajšani, ker si bodo to zapomnili za vse življenje.

2. Privlačna družba

Še izlet, ki sprva zveni kot en sam dolgčas, bo zabavnejši v družbi vrstnikov. Sploh če se med seboj poznajo in dobro razumejo, sicer se lahko sprevrže v kuhanje mule in nenehno zbadanje, ki ju je težko prenašati. Nasprotno pa aktivni, dobrovoljni in radovedni sopotniki dajejo zagon tudi vrstnikom, ki so sicer nekoliko bolj lene sorte. Tako se lahko tudi tura v hribe prelevi v prijateljsko tekmovanje, kdo bo prvi osvojil vrh. V dvoje ali troje pa je zabavna tudi vožnja po toboganih v termalnem kopališču, kjer se starši sproščajo v brbotanju masažnih šob.

3. Dolgčas prepovedan

Medtem ko se starši morda zadovoljijo z mirom, dobro hrano, nekaj športne aktivnosti in predvsem odklopom od vsakdanjega stresa, otrokom to nikakor ni dovolj. Počitnice na morju niso zanimive zaradi plavanja v slani vodi, ki koristi mišicam in razstruplja telo. Zanimive so zaradi nabiranja školjk, norenja na napihljivih igralih na vodi, postavljanja peščenih gradov. V termalnem kopališču mora biti vsaj kak tobogan ali dovolj plitek bazen, v katerem lahko otrok varno skače sem in tja. Pri zimskih izletih je ponavadi dovolj že sneg, če se je po njem mogoče spuščati s sanmi, pa je zabava tako in tako zagotovljena.

4. Animacija da ali ne?

V večini hotelov in drugih ciljev, ki jih obiščemo z otrokom, ponujajo nekajurno varstvo na različnih delavnicah pod vodstvom mentorjev. Tam se lahko otroci družijo z vrstniki, spoznajo nove prijatelje, običajno pa imajo tudi mentorji več idej in možnosti izvedbe kot starši. Nekateri otroci na takšnih animacijskih delavnicah uživajo, drugi komaj čakajo, da starši pridejo ponje. Sami najbolje poznate svojega otroka in lahko presodite, kako se bo brez vas počutil. Prej ali slej bo tako ali tako moral zapustiti materino zavetje in se navaditi na novo okolje. Če otrok ne kaže zanimanja za sodelovanje na delavnicah, pa ga nikar ne silite, ker mu bodo cele počitnice ostale v neprijetnem spominu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta