Avtomobilnost prihodnosti: elektrika in avtomatizacija

Jože Polh
25.01.2023 11:13

V prihodnje bosta bolj kot zmogljivosti vozila pomembna udobje in digitalizirana uporabniška izkušnja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Sejem CES že dolgo ni zgolj sejem za ljubitelje računalništva in potrošniške elektronike, v zadnjem desetletju so ga posvojila tudi podjetja iz sveta avtomobilizma. Predstavniki avtomobilske industrije so na sejmu premierno predstavili več kot 150 novosti, kar je svojevrsten fenomen, saj jih navadno hranijo za avtomobilske sejme. Podjetje Counterpoint Research je opravilo hitro analizo vseh najav in jo strnilo nekako takole: na letošnjem sejmu CES se je avtomobilska industrija osredotočila predvsem na električna vozila (31 %), sledila so jim avtonomna vozila (29 %), info-zabavni vmesniki (15 %) in povezljivost (14 %), v statistiko pa sta se z enomestnim deležem uvrstili le še kategoriji avtomobilskih komponent in zemljevidi.

Neizogibna elektrifikacija

Družba Sony Honda Mobility je predstavila svojo blagovno znamko Afeela, ki bo leta 2026 začela prodajati svoj prvi model električnega vozila. Ta in njegovi nasledniki bodo premogli Sonyjevo znanje na področju avtonomne vožnje, info-zabavnih sistemov in elektronike v kabini, medtem ko bo Honda prispevala električni pogon, baterijo, polnilni sistem in seveda šasijo. Cilj družbe Afeela je ponuditi preprosto boljša električna vozila po relativno ugodni ceni. Bomo videli.

Sony

Volkswagen je sejem CES izkoristil za predstavitev svojega šestega popolnoma električnega modela iz družine ID. VW ID.7, ovit v posebno kamuflažo, navdihnjeno s kodo QR, je bil predstavljen le »polovično«, saj je vrsto podrobnosti proizvajalec še vedno zadržal zase. Vemo pa, da bo ID.7 premogel baterijski sklop zmogljivosti 77 kWh, deklariran doseg pa je izredno optimističnih 700 km. Notranjost bo opremljena s 15-palčnim info-zabavnim sistemom z zaslonom na dotik, projekcijo z obogateno resničnostjo in pametnim prezračevalnim sistemom.

Veliko bolj barvito je bilo pri BMW-ju. Ta je predstavil naslednjo generacijo platforme za električna vozila, ki je čistokrvno nemško poimenovana Neue Klasse. Novi koncept i Vision Dee (kjer Dee pomeni "digitalna čustvena izkušnja") predstavlja barvno prilagodljivo zunanjost. Vozilo, katerega zunanje površine, ki se znajo obarvati v do 32 različnih barv, ima kar 240 različnih segmentov, ki so lahko obarvani vsak v svojo barvo. Celotna zunanjost lahko podpira različne oblikovne sloge, kot so črte, vzorci in animacije. Čeprav podrobne specifikacije niso bile razkrite, ima i Vision Dee nov operacijski sistem in popolnoma novo projekcijo na vetrobransko steklo, ki obvlada tako obogateno kot navidezno resničnost – pač za namene pomoči pri vožnji ali pa igranje. Armaturna plošča skriva različne senzorje na dotik, ki se lahko uporabljajo za prikaz vsebin – tudi obvestil z uporabnikovih družabnih omrežij, e-pošte, koledarja itd. Za piko na i pa se bo znal avtomobil še pogovarjati z voznikom in potniki! Novi razred, ki naj bi ga začeli izdelovati leta 2025, bo premogel povsem nov hišni električni pogon šeste generacije, katerega bodo odlikovale visoke zmogljivosti ob zgledni učinkovitosti.

Če bo avto prihodnosti že znal voziti avtonomno, zakaj ne bi še spreminjal barve in se pogovarjal z nami?
BMW

Inovacije v potniškem prostoru

Razumemo: avtomobili prihodnosti bodo električno gnani in bodo obvladali samodejno vožnjo. Torej bomo njihovi uporabniki predvsem potniki, z redkimi izjemami, ki si bodo zaželele vozniške izkušnje. A do te prihodnosti je vsaj še desetletje, raje dve ali tri. V vmesnem času pa bodo proizvajalci vozil poskrbeli, da se bomo v njih kar najbolje počutili. Podobno kot na vseh drugih področjih stopa v ospredje uporabniška izkušnja, ki je močno povezana z digitalizacijo.

Ena glavnih zvezd sejmišča je bil skupni projekt japonskih velikanov Sonyja in Honde, ki sta oblikovala novo blagovno znamko Afeela. Ta obljublja vrhunsko vozniško in potniško izkušnjo, za kar bo skrbelo več kot 40 senzorjev, ki bodo spremljali vse vidike vožnje. Voznika in potnike bo tako pričakal vrhunski info-zabavni sistem, ki bo uporabljal igričarski pogon Unreal Engine 5 podjetja Epic Games ter poskrbel za privlačno vizualno izkušnjo – ob igranju iger ali spremljanju večpredstavnostnih vsebin na poti.

Kot potniki v avtomobilih prihodnosti se bomo predvsem igrali.
Nvidia

Seveda Afeela ni bila edina k potnikom usmerjena novost. LG je pokazal 57-palčni zaslon, ki je zasnovan tako, da se razteza po celotni širini armaturne plošče avtomobila – in očara v hipu. Podjetje Nvidia pa je obelodanilo, da njegova storitev igranja iger iz oblaka v obliki pretočne storitve, poimenovana GeForce Now, prihaja v izbrane avtomobile znamk BYD, Hyundai in Polestar.

Ujeli smo tudi vrsto manjših, a za avtomobiliste zelo pomembnih novosti. Amazon je denimo digitalno pomočnico Alexa nadgradil z možnostjo glasovnega iskanja in vodenja do najbližje (proste) električne polnilnice. Google pa je predstavil nekaj novih funkcij sistema Android Auto, ki voznikom olajšajo navigacijo, predvajanje podcastov in glasbe ter komunikacijo med vožnjo. Nova posodobitev izkušnje vključuje izboljšan uporabniški vmesnik in postavitev z razdeljenim zaslonom, ki hkrati prikazuje navodila, glasbo in besedila. Obenen je Google predstavil zemljevide visoke ločljivosti, ki premorejo dodatno plast podatkov – ti so prek storitev Google Automotive Services na voljo sistemom za avtonomno vožnjo. Znamki Volvo in Polestar bosta med prvimi avtomobilskimi proizvajalci, ki bosta deležni Googlovih visokoločljivih zemljevidov.

Volvo

Po našem mnenju najbolj futuristično potniško kabino pa so si zamisli pri Chryslerju, kjer so tudi napovedali, da bodo od leta 2028 naprej proizvajali le še električna vozila. Znamka je svojo vizijo Chrysler Synthesis pospremila z dvosedežno postavitvijo in predstavitvijo rabe s strani voznikov in potnikov. V okviru predstavitve je podjetje ustvarilo tipičen dan življenja v avtomobilu prihodnosti, ki vključuje virtualnega osebnega asistenta, ki uporablja biometrično prepoznavanje, vozilo obvlada avtonomno vožnjo, ter vozniku omogoča izvajanje video klicev, ter zabavo in celo »wellness« izkušnje, kot so meditacija, igre in karaoke. Za piko na i pa poskrbi možnost ustvarjanja in sintetiziranja lastne glasbe.

Chrysler

Drzni dvokolesniki in varnost

Pozornost obiskovalcev so seveda plenili tudi drzno oblikovani dvo- in trikolesniki. A največ pogledov je po našem laičnem mnenju požela stvaritev kitajskega podjetja Davinci Motor. Elekrični motor DC100 je dvokolesnik brez primere. Električni pogon mu zagotavlja 136 konjskih moči ob kar 850 Nm hipnega navora, kar zadostuje, da se do stotice izstreli v treh sekundah in doseže najvišjo (elektronsko omejeno) hitrost 200 km/h. Za piko na i vgrajena baterija zagotavlja do 400 km dosega in se na hitri DC-polnilnici napolni v vsega pol ure. Ima sploh kakšen minus? Nima, če le imate 26 tisoč evrov zanj.

Davinci Motor

Različna električna kolesa, skuterji in rolke so pač ostali v senci DC100. Smo bili pa zato toliko bolj navdušeni nad Boschevo inovacijo, ki utegne preprečiti marsikatero nesrečo in poškodbe. Omenjeno podjetje je namreč razvilo novo generacijo protiblokirnih zavor za električna kolesa, ki deluje po vzoru avtomobilskega sistema ABS. Rešitev uporablja senzorje hitrosti, vgrajene v hidravlično zavorno opremo, kjer merijo hitrost vrtenja posebej izboljšanih zavornih rotorjev in nato določijo, kolikšno zavorno silo je treba uporabiti, da se uporabnik, tovor in kolo varno ustavijo na katerikoli podlagi. Tako kot sistemi ABS v avtomobilih so tudi protiblokirne zavore za e-kolesa učinkovitejše od običajnih zavornih sistemov – zlasti v slabih vremenskih razmerah. Bosch je že najavil, da bo izdelal različne sisteme, prilagojene za gorsko kolesarjenje, vožnjo po mestu in prevažanje tovora.

Bosch
Ring
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta