Ko poskrbite za ledvice, poskrbite tudi za srce

Kaja Komar
07.12.2021 20:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Srčno-žilni sistem in ledvice so med najpomembnejšimi organi v telesu, ki so v svojem delovanju tudi močno prepleteni in povezani. Skozi ledvice teče kar petina krvi, ki jo prečrpa srce, ledvice pa prečistijo kri vseh odpadnih snovi, ki nastajajo v telesu in izločijo odvečno tekočino. Imajo tudi pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka in ravni elektrolitov v telesu, ki so pomembni za normalen srčni ritem. Ker se pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 bolezni srca, ožilja in ledvic pojavijo veliko pogosteje, morajo še bolj skrbeti za zdravje svojih najpomembnejših organov.

Prizadete žile, oslabljeno srce in okvara ledvic

Odrasli s sladkorno boleznijo tipa 2 so dva do štirikrat dovzetnejši za razvoj bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen pa je glavni vzrok ledvične bolezni, saj jo ima skoraj tretjina odraslih oseb s sladkorno boleznijo. Najpogosteje so prizadete arterije, ki se zaradi dolgotrajno visokega sladkorja v krvi lahko zožijo ali izgubijo svojo prožnost, pretok krvi skozi njih se zmanjša, kar še oslabi srce, poveča tveganje za bolezni srca in še dodatno okvari ledvice. Če pride do okvare ledvic ali te slabo delujejo, se v telesu zadržujejo snovi, ki telesu škodujejo, moteno je izločanje hormonov, zviša se lahko krvni tlak in nastane arterijska hipertenzija. Bolezni srca in žilja ter bolezni ledvic so tesno povezane, bolezen enega organa povzroči nepravilno delovanje drugega, kar lahko sčasoma privede do odpovedi obeh organov.

Celostno zdravljenje

Cilj zdravljenja osebe s sladkorno boleznijo ni le urejenost krvnega sladkorja, ampak tudi drugih srčno-žilnih dejavnikov tveganja, redno je treba nadzorovati krvni tlak in maščobe v krvi. Poleg jemanja predpisanih zdravil morajo posamezniki skrbeti za zdravo prehrano, redno telesno vadbo in opustitev škodljivih navad, kot je kajenje. Za vsako osebo s sladkorno boleznijo je treba poiskati najbolj primerno zdravljenje, zato pri celostni obravnavi sodelujejo številni strokovnjaki, od diabetologa, kardiologa do nefrologa. Tudi terapijo z zdravili je treba prilagoditi glede na zdravstveno stanje posameznika in delovanje organov. Danes so na voljo številna zdravila za sladkorno bolezen, ki hkrati znižujejo sladkor v krvi in tudi krvni tlak ter preprečujejo okvare srca in ledvic.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta