Z operacijami lahko pozdravijo sladkorno bolezen

Maja Nabernik
24.05.2023 20:17

Bariatrična kirurgija – zdravljenje čezmerne debelosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Bolezensko debelost že od leta 2005 zdravijo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer na Oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo deluje Bariatrična ambulanta oziroma Ambulanta za zdravljenje debelosti, ki jo vodi Gregor Kunst, dr. med. specialist kirurg. Vsako leto opravijo več kot 220 kirurških posegov. Nekdaj pogoste operacije želodčnega traka so v zadnjih letih nadomestile učinkovitejše metode. Večina ljudi s sladkorno boleznijo po operacijah ne potrebuje več farmakološkega zdravljenja, dobre rezultate pa dosegajo tudi pri ljudeh s preostalimi pridruženimi boleznimi.

Kirurško zdravljenje debelosti nastopi, kadar so izčrpane preostale možnosti hujšanja, kot je dieta ali vadba, ali kadar obstajajo resne zdravstvene težave, ki so povezane z debelostjo. Z operacijo se spremeni anatomija prebavil (želodca in tankega črevesja) in se tako zmanjša kapaciteta za vnos in/ali absorpcijo hranil.

Gregor Kunst, dr. med. specialist splošne kirurgije
Osebni arhiv

»Za operacijske posege se odločimo, ko zdravila ne pomagajo. Pri ljudeh, ki imajo indeks telesne mase nad 40, ali že pri nižjem indeksu, če imajo ob tem še spremljajoče bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan pritisk, obstruktivne motnje spanja in druge,« pojasnjuje dr. Gregor Kunst.

Vsak, ki si želi na operacijo, potrebuje najprej napotnico svojega zdravnika.

»Pri nas nato opravijo prvi pregled, ki je informativne narave, ko jim razložimo vse postopke. Sledijo preiskave, ki so zastavljene na podlagi svetovnih in evropskih smernic ter slovenskega združenja za bariatrično kirurgijo. Pri nas vsi opravijo pregled pri endokrinologu, nato tudi psihološki ali psihiatrični pregled, s katerim ugotovimo, ali je pacient pripravljen na operacijo in spremembo življenjskega sloga. Sledita gastroskopski pregled in pogovor pri dietetiku,« pravi dr. Kunst.

Več vrst operacij

Izbira operativnega posega je odvisna od posameznikovih prehranskih navad, psihološkega profila in naravnih danosti. Z operacijami vplivajo na maksimalno količino zaužite hrane in absorpcijo hranil v prebavilih. Laparoskopske oziroma minimalno invazivne operacije želodčnega traka, ki so jih izvajali sprva, so večinoma nadomestili z vzdolžno resekcijo želodca, ki je najbolj izvajana operacija po svetu.

Kot pojasnjuje dr. Kunst, »gre za tehnično enostavno operacijo z dobrimi rezultati. Že leta izvajamo tudi želodčne obvode, kjer gre za kombinacijo restrikcijske in malabsorpcijske metode, najzahtevnejša pa je malabsorpcijska operacija, s katero dosežemo, da se manj hranil in kalorij absorbira v telo. Zadnje izvajamo v manjšem številu, saj so primerne za tiste z ekstremno telesno maso ali za posameznike, ki se po prvem operativnem posegu vnovič zredijo.«

Učinki kirurških posegov

Po operaciji bolniki shujšajo, nato se morajo navaditi pravilne diete, to pomeni prehranjevanje večkrat na dan v manjših količinah, s čim manj ogljikovimi hidrati.

»Izguba telesne mase je največja v prvih dveh letih po operaciji, takrat večinoma izgubijo od 70 do 80 odstotkov odvečne telesne teže. Takrat je učinek največji. Dolgoročni učinki pa se kažejo v obdobju od pet do deset let po operaciji. Za nas je uspeh, kadar je izguba po desetih letih več kot 60 odstotkov odvečne telesne mase. Pacienti morajo operacijo vzeti dovolj resno, da se z njeno pomočjo naučijo pravilne diete. Ta naj bi ostala vseživljenjska, saj učinki operacije po več letih lahko tudi popustijo.«

Odlični rezultati pri sladkorni bolezni

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so do zdaj opravili že več kot 2.500 bariatričnih operacij. Trenutno je čakalna doba za poseg od osem do deset mesecev. Med tistimi, ki so primerni za tovrstne operacije, se jih za poseg odloči le približno odstotek, v povprečju so stari od 40 do 50 let. Operacije so varne, brez hujših zapletov, večina bolnikov odide domov že drugi dan po posegu.

»Glede na statistične podatke je na približno 200 bolnikov potreben vnovičen poseg. Približno tretjina bolnikov, ki se odloči za operacijo, ima poleg čezmerne telesne mase še druga bolezenska stanja. Pri vseh se ta stanja po posegu večinoma izboljšajo. Najbolj pri sladkorni bolezni, kjer se v večini pokaže učinek že naslednji dan po operaciji, saj bolniki ne potrebujejo več terapije oziroma inzulina. Po naših podatkih se približno pri 30 odstotkih sladkorna bolezen spet pojavi po dveh ali treh letih.«

Bariatrična kirurgija omogoča izboljšanje ali popolno ozdravitev tudi pri nekaterih drugih boleznih, ki so povezane z debelostjo, kot so povišan krvni tlak, metabolni sindrom, motnje gibanja in motnje spanja. Ugodno vpliva tudi na zdravljenje neplodnosti, če je ta povezana z debelostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.