Apel 49 društev in organizacij svetnikom: Veto soglasno zavrnite!

Kristina Božič
25.04.2018 08:16
Včeraj se je enajst državnih svetnikov podpisalo pod zahtevo za odločanje o odložilnem vetu na dvig denarne socialne pomoči s sedanjih 297 na 385 evrov. Izredna seja se bo začela ob 14. uri.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek
apel
"Naše ceste potrebujejo nujna popravila in vzdrževanja,"
"Podpisniki tega apela smo dejavni na mnogih področjih, udejstvujemo se v kulturi, na področju zdravja, sociale, humanitarnosti in prava pa tudi človekovih pravic, športa, infrastrukture in prostora. In seveda bi si vsak od nas želel dovolj denarja za svoje področje, pa tudi za več kulture, boljše okolje, več zdravja in športa, navsezadnje tudi za boljše in hitrejše ceste. Ampak – oprostite – zvijača finančnega ministrstva s cestami, na katero se sklicujejo predlagatelji veta, je vseeno preveč prozorna in tudi preveč podla. Odgovor nanjo pa tudi zelo preprost in samoumeven: dokler najbolj ubogim in prikrajšanim med nami nismo solidarnostno pripravljeni pomagati niti toliko, da vsaj lakote ne bodo tolkli, si kot skupnost ne zaslužimo niti takih cest, kot jih imamo, kaj šele boljših!"
Marko Zidanšek
"da so dohodki ranljivih skupin in velike večine delavcev v naši državi prenizki"
"Prav tako ni primerno razvrednotenje tistih, ki trdo delajo,"
Anja Kopač Mrak
Branimir Štrukelj
"Zvišanje denarne socialne pomoči je globoko pod minimalnimi življenjskimi stroški 613 evrov in tudi pod neoliberalno formuliranimi 'kratkoročnimi minimalnimi življenjskimi stroški', ki znašajo 442 evrov. Argument o nedopustnem približevanju pomoči minimalni plači, kar naj bi odvračalo prejemnike od volje do dela, je perverzen: ob tej gospodarski rasti in dobičkih lastnikov kapitala je treba zvišati plače v državi, ne pa jih zavirati prek nizke denarne socialne pomoči,"
"tisti, ki zavračajo zvišanje denarne socialne pomoči, imajo toliko poguma, da pogledajo v oči potencialnim prejemnikom in se o tem javno izrečejo"
Branka Kalenić Ramšak
"je potrebno najbolj revnim v naši državi omogočiti vsaj znosno, človeka dostojno življenje"
"Tako morajo zakonodajalci tudi ravnati."
"V tem primeru se mi zdi povsem neprimerno, da državni svet z vetom skuša v dani politični situaciji, ko je parlament razpuščen in vlada opravlja le tekoče posle, z vetom preprečiti sprejem takšnega socialnega korektiva. Poigravanje z usodami ljudmi, ki bi jim s tem povišanjem omogočili malo boljše življenje in ga željno pričakujejo, je zame povsem nesprejemljivo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta