(AVDIO) Podkast Večer v živo z Natašo Čebulj: "Drug drugemu smo učitelji"

Maja Furman Maja Furman
22.10.2020 18:00

Pogovarjali smo se s sistemsko terapevtko in moderatorko po metodi Postavitev družine po Bertu Hellingerju, Natašo Čebulj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Čebulj v Večer v živo.
Večer

Da smo srečni šele takrat, ko smo v slogi in soglasju s svojim družinskim sistemom, je prepričana naša sogovornica. Kako metoda deluje preverite v novi epizodi podkasta Večer v živo z Natašo Čebulj.

Podkastu prislunite na povezavi TUKAJ.

Nataša Čebulj, dobrodošli. Kako ste?

"Kar v redu, glede na čas, v katerem smo. V sebi se dobro počutim."

Kako skrbite za svoje dobro počutje?

"Kadar se ne počutim dobro, se vprašam, kaj lahko naredim, da bi se počutila drugače, bolje? Raziščem, kje imam vpliv na svoje počutje; morda potelovadim, grem na sveži zrak itd. Če se pojavita žalost ali razočaranje, ki je lahko posledica nekih mojih pričakovanj in na kar nimam vpliva, se vprašam, kaj lahko naredim, da bi se počutila drugače? Že samo vprašanje je običajno dovolj, da se kmalu počutim lažje in bolje. Vsako jutro prakticiram hvaležnost, vedno znova se vprašam, za kaj vse sem lahko danes hvaležna? Skratka, za svoje dobre počutje, če se le da, poskušam poskrbeti sama."

Med drugim ste sistemska terapevtka in moderatorka po metodi Postavitev družine po Bertu Hellingerju. Pravite, da smo srečni šele takrat, ko smo v slogi in soglasju s svojim družinskim sistemom. Kaj to pomeni?

"Ta metoda nam omogoča, da pogledamo, česa v svojem sistemu ne sprejemamo oziroma, česa se ne zavedamo, ugotavljamo, kje koreninijo iracionalni strahovi in razne paranoje. Pred časom sem delala z deklico, ki se je zelo bala vožnje z vlakom, čeprav ni imela slabe izkušnje z vlaki. Ta paranoja se je vlekla že iz njenega otroštva. Skozi proces postavitve družine, ki smo ga delali z njenimi starši, smo ugotovili, da je bila deklica povezana s svojim pradedkom, ki ga sicer nikoli ni srečala, in so ga z vlakom prepeljali v taborišče. Ta primer dokazuje, da lahko strah prenašamo iz roda v rod."

Pravite, da deklica ni poznala svojega pradedka, da ga nikoli ni srečala. Kako je bila torej povezana s svojim pradedkom? Kako deluje postavitev družine oz na katerem nivoju deluje?

"Znanost dokazuje, da imamo v DNK prazen kromosom, za katerega dolgo niso vedeli, kakšna je njegova funkcija. Danes znanost ve, da je v njem shranjen čustven spomin naših prednikov. To pomeni, da po svojih prednikih ne podedujemo zgolj talentov, ampak s čustvenim spominom podedujemo tudi čustva. Zaradi čustvenega spomina telesa, so lahko tesnobe in neprijetni občutki povezani z dogodki, ki smo jih doživeli do svojega drugega leta starosti, lahko pa so posledica doživetij naših staršev in ostalih prednikov."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Podkastu prislunite na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta