Bizaren trg nepremičnin: Leta 2020 je v Pulju kupil stanovanje za 92.000 evrov, toliko mu kupci zanj ponujajo danes

D.Ži
24.09.2024 13:32

Če česa ne moreš prodati, je očitno smiselno še dodatno dvigniti ceno. Takšna je izkušnja moškega, ki je šokiran nad nepremičninskim trgom v vse dražji Istri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene nepremičnin, tudi v Pulju, letijo v nebo. 
Profimedia

Nek uporabnik Reddita je delil svojo izkušnjo s prodajo stanovanj v Pulju. Poudaril je, da se je nepremičninski trg v zadnjih štirih letih zelo spremenil. Nedavno je prodal stanovanje, ki ga je leta 2020 kupil za 92.000 evrov, pred nekaj tedni pa je to stanovanje (veliko 78 kvadratnih metrov) dal v prodajo za 220.000 evrov.

"Stanovanja na slabših lokacijah in v slabših stavbah se oglašujejo za 240 do 300 tisoč evrov. Naše je 500 metrov od morja, stavba in stanovanje pa sta bila obnovljena leta 2021 in letos. Dva tedna nismo imeli niti enega klica, razen klicev nepremičninskih posrednikov, ki so nas kar naprej klicali, da bi prodali stanovanje, in spraševali, ali sploh poznamo trenutno stanje nepremičnine," je v objavi, ki je postala viralna, zapisal uporabnik Reddita.

Znižali ceno nepremičnine

Čez dva tedna je, pravi, ceno stanovanja znižal na 210.000 evrov. "Še vedno pod drugimi. Kar naenkrat smo imeli v dveh dneh sedem klicev zainteresiranih kupcev in štiri dni pozneje dve ponudbi za 215.000 evrov. Večina stanovanj v Pulju se prodaja nekaj mesecev, vem za nekatera, ki se prodajajo tudi leto ali dve. Tudi če ni zanimanja, se cene dvignejo vsakih šest mesecev iz meni neznanih razlogov," je nadaljeval.

"Vem za hišo v Volmi, ki se je osem mesecev prodajala za 1,5 milijona evrov, zdaj pa je iz neznanega razloga cena 1,7 milijona evrov. Stanovanje v vili blizu nas je bilo pred 14 meseci naprodaj za 185.000 evrov. Trenutno se še vedno prodaja, vendar za 245.000 evrov. Hkrati se v centru mesta, neposredno nasproti tržnice, že 13 mesecev prodaja stanovanje, ki je s 330.000 skočilo na 370.000 in ga ne morejo prodati, vendar ga poskušajo dati v najem," je dodal.

"Lani in predlani se je število nepremičninskih agencij v Pulju podvojilo. Kar naenkrat so vse agencije začele odpirati svoje poslovalnice v Pulju. Ko sem prišel leta 2014 jih je bilo reci-piši 6, zdaj jih je 14-17 in jim ne morem več slediti. Leta 2014 sem lahko kupil avstro-ogrsko stanovanje v centru Pulja za cca. 700 evrov na kvadratni meter, danes je okoli 2000 do 2200 evrov na kvadratni meter in ta stanovanja je treba še obnoviti. Cene rastejo, prodaja stagnira ali pa ljudem preprosto ni mar," zaključuje uporabnik Reddita.

"Osnove ekonomije: če česa ne moreš prodati, dvigni ceno", "Prodaja stagnira pri nepremičninah, ki niso vredne tega denarja", "Cene v Istri so nore", "Torej, kup praznih stanovanj, katerih lastnikom je vseeno, ali jih bodo prodali danes ali čez 10 let", "Eni zbirajo plastične sklede in vrečke, drugi pa kupujejo stanovanja. Težko je, ko si bogat in se bojiš lakote", so le nekateri komentarji ob njegovi objavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta