Bo davek spodbudil prodajo prevelikih nepremičnin?

Tina Recek Tina Recek
26.09.2018 10:40

Če nepremičninski davek ne bo kaj dosti višji od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, bodo pri starejših za prodajo prevelikih hiš verjetno večja motivacija arhitektonske ovire in bolezen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predimenzionirane hiše starejše velikokrat finančno preobremenijo.
Shutterstock

Nepremičnine so pri nas obdavčene, le davka, kakršnega poznajo drugod, še do danes nismo dobili. Davek na nepremičnine naj bi zaživel leta 2020. Marsikoga je strah, da bo višji od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga plačuje sedaj. Ta strah je še posebej prisoten pri starejših z nizkimi pokojninami, ki živijo sami v prevelikih, energetsko potratnih hišah.
Daniel Angel Sauli, direktor podjetja Atrium nepremičnine in član upravnega odbora Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI, se spominja primerov, ko je starejše lastnike predimenzioniranih hiš že samo obvestilo geodetske uprave o množičnem vrednotenju nepremičnin spodbudilo k prodaji svoje nepremičnine. A teh primerov ni bilo veliko. Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo nekaj podobnega zgodilo ob uvedbi nepremičninskega davka, sogovornik odgovori, da če bomo zanj plačevali toliko kot za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, bo pri starejših zagotovo večja motivacija za prodajo nepremičnine bolezen oziroma arhitektonska ovira, kot so recimo stopnice. Pri tem dodaja, da se je v zadnjih desetih oziroma dvajsetih letih vendarle zgodil premik v razmišljanju starejših. Toliko let nazaj se jih je kar precej otepalo možnosti prodaje lastnega doma, ker se jim je to zdelo nekaj nepredstavljivega in so v lastni nepremičnini vztrajali tako dolgo, kolikor so lahko.

Prenova hiše v vrednosti vsaj garsonjere

Zadnje čase se miselnost nekoliko spreminja. Vse več jih namreč ugotavlja, da živijo v prevelikih nepremičninah, ki so za povrh dotrajane in energetsko potratne, in kot take so jim v veliko breme. A ne samo to, marsikdo je zaradi take nepremičnine - zlasti če živi sam z nizko pokojnino v neizolirani veliki hiši - pahnjen v tako imenovano energetsko revščino. Z drugo besedo, tak stanovalec si ne more privoščiti primerno toplega oziroma ogrevanega stanovanja. Za nameček živi oddaljen od svojih odraslih otrok, ki ga zaradi razdalje in pomanjkanja časa redko obiskujejo. Vsa ta dejstva vplivajo na spremembo miselnosti: bolj koristno je prodati tako nepremičnino in kupiti manjšo nekje v mestu, kjer so v bližini otroci, vnuki, trgovine, pošta in zdravstveni dom.

Bo napovedani davek na nepremičnine starejše prisilil k razmisleku, ali morda ne živijo v prevelikih (lastnih) nepremičninah?
Tit Košir

Sobivanje niža stroške in širi socialno mrežo

Kot že zapisano, danes so starejšim, ki ne želijo oziroma ne zmorejo več živeti doma, na voljo domovi za starejše ali oskrbovana stanovanja. Janja Romih z direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) poudarja, da opažajo porast interesa med starejšimi za nove oblike bivanja in je pričakovati, da se bo z leti vse bolj povečeval interes (ko bo takšne namestitve iskala sedanja srednja generacija).

Starejši velikokrat živijo v prevelikih nepremičninah, sploh ko se odselijo otroci.
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta