Bomo na snegu, ki je zapadel ta teden, smučali prihodnje leto?

. .
18.04.2024 18:46

Lanski sneg ne bo zgolj »lanski sneg«

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Seznam opreme, ki jo potrebujemo za dan na smučeh, že tradicionalno vsako sezono odkljukamo, preden se odpravimo na smučišče: smuči, pancarje, oblačila, čelado, očala, ... Vse imamo! Kaj pa sneg?

Če je desetletje nazaj veljalo, da bodo smučišča pri nas in v tujini pozimi zasnežena, je danes nekoliko drugače. Ni več dovolj, da v koledarju obrnemo list na november ali december in sneg bo pobelil smučišča. Da lahko uživamo v vsem ljubem športu, je potrebna priprava prog, ureditev terena in celo hranjenje snega.

 »Vsaka snežinka šteje«

»Kljub temu, da nam vreme nekaj dni pred smučarskim izletom ni postreglo s snegom, še ne pomeni, da na smučiščih ni ustreznih snežnih razmer. »Posebna tehnika hranjenja snega, »snowfarming«, se je v zadnjih letih izkazala kot ključna za podaljševanje in zgodnejše začetke smučarskih sezon in zagotavljanje optimalnejših snežnih razmer,« so povedali v Smučarski zvezi Slovenije in dodali, da »vsaka snežinka šteje«. »Snowfarming« je proces hranjenja tehničnega in naravnega snega, ki se ga v poletnih mesecih skladišči pod posebnimi izolacijskimi folijami. Tehnika tako omogoči smučiščem in zimskim športnikom, da so manj odvisni od nepredvidljivih vremenskih razmer.

Na enak sneg so naši skakalci v Planici pristali trikrat

Ideji hranjenja snega, ki ji sledi Smučarska zveza Slovenije, prvi ljubiteljici snega pri nas, sledijo tudi druga evropska smučarska središča. Ko vrhunski športniki trenirajo in tekmujejo, jih tako v različnih časovnih obdobjih pod smučmi spremlja enak sneg – v Planici, kjer smo letos ponovno spremljali vrhunske nastope naših reprezentantov, so ti na enakem snegu pristajali kar trikrat na treh različnih dogodkih. Sneg je bil med tekmovanji ohranjen, odpeljan v skladišča in na druge skakalnice. Tako je bil lahko ponovno uporabljen, našim športnikom pa omogočil primerne tekmovalne razmere za osvajanje naslovov.

Snežni slovar

Tehnični sneg: gre za kombinacijo mrzlih temperatur in vode, ki v procesu priprave tvorijo kristale v snežnih topovih. Torej je pri tehničnem snegu »umeten« le proces nastanka.

Naravni sneg: je mehkejši od tehničnega snega in manj obstojnejši zaradi vsebnosti zraka. Tudi če so smučišča prekrita z naravnim snegom, je za zagotavljanje optimalnih pogojev za smuko pogosto treba zagotoviti tudi določeno količino tehničnega snega.

Obe vrsti snega združuje enaka sestavina – voda, razlikujeta se le v načinu nastanka. Sneg, ki nas je razveselil ta teden, pa bo ohranjen na različne načine, z različnimi tehnikami. Morda boste prihodnjo smučarsko sezono prav vi smučali na »lanskem snegu.«

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.