Čez 20 let bodo ukinili avtomobile

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.11.2017 15:06

Kmalu nam ne bo dovoljeno sesti za volan in lastnoročno upravljati vozila, razen če bomo bogati in se bomo s svojimi starodobnimi ferrariji želeli zapeljati po dirkalni stezi, je prepričan strokovnjak za avtomobilizem Bob Lutz, ki je človeštvu napovedal revolucionarno mobilno prihodnost v samovozečih kapsulah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bob Lutz: "Ere avtomobilizma bo hitro konec, zame prehitro."
Reuters

Nekdanji ameriški marinec Bob Lutz je kot vrhunski strokovnjak delal za številne avtomobilske gigante (od Forda, General Motorsa, Opla in Chryslerja do BMW-ja), večinoma je svetoval pri razvoju. Mer drugim je bil podpredsednik družbe General Motors Vice. Danes je sicer uradno upokojen, a še vedno v pogonu. Rad deli svoje misli in strokovne poglede na avtomobilizem, ki ga zelo dobro pozna. Trenutno sodeluje z dizajnerjem Henrikom Fiskerjem in njegovo družbo VLF Automotive, ki izdeluje luksuzne in zelo drage superavtomobile, pred kratkim pa je javno izrazil občudovanje do Elona Muska in velikih korakov, ki jih dela s Teslo Motors.
Zadnje Lutzevo razmišljanje, ki ga je delil s spletno skupnostjo, pa je v svetu avtomobilizma marsikoga dvignilo na noge. Za Automotive News je Lutz zapisal, da je avtomobilska industrija na robu vse hitrejših sprememb. "Več stoletij je bil konj glavni način transporta ljudi, šele zadnjih 120 let je to postal avtomobil," je dejal. "Približujemo se koncu proizvodnih linij za avtomobile, kajti potovanje v prihodnosti bo potekalo prek standardiziranih kapsul. Končni cilj razvoja so popolnoma avtonomni moduli, pri katerih voznik sploh ne bo imel možnosti upravljanja."

Vozi me avto v daljave ...
Reuters

Skoraj nič smrtnih nesreč

Kot piše Business Insider, so to besede predaje človeka, ki nam je dal avtomobil Dodge Viper. Ob tem je Lutz prepričan še, da bodo spremembe prej, kot kdorkoli pričakuje. Tudi zato, ker lahko samodejna vozila odstranijo faktor smrtno nevarnih šoferjev in se bo s tem število nesreč na cestah približalo številki nič. Tranzicija bo uničila današnje proizvajalce in prodajalce vozil, zmagovalci pa bodo menedžerji ogromnih avtonomnih flot, med njimi našteva Uber, Lyft, FedEx, UPS, razne državne pošte in tudi Amazon.
Obenem napoveduje, da voznikom preostane le še pet let, da svoje avtomobile spravijo na odpad oziroma v stiskalnico. Zaveda se, da bo moralo biti neko prehodno obdobje, v katerem se bodo vozniki lahko odločili svoje vozilo prodati ali ga zamenjati za samovozečega.

Do 240 kilometrov na uro

Zelo podrobno opisuje tudi potek osebnega transporta v bližnji prihodnosti: "Vozilo bomo poklicali oziroma naročili in že bo prišlo na našo lokacijo. Vstopili bomo, vpisali ciljni naslov in se odpeljali do najbližjega uvoza na avtocesto. Na avtocesti se bo vozilo tekoče vključilo v tok kapsul, ki bodo potovale s hitrostmi med 200 in 240 km/h. Hitrost pri tem sploh ni pomembna. Šlo bo za mešanje železniškega tipa prometa z individualnim transportom. Ko se bomo približevali našemu izvozu, se bo vozilo iz 'vlaka' umaknilo na zaviralni pas in pričelo zavirati, zapeljalo bo z avtoceste in po regionalnih cestah do cilja."

Že leta 2017 so nastajale takšne študije samovozečih avtomobilov. 
EPA

Če ni voznika, ni nevarnosti

Zaveda se in tudi predvideva možnost, da bo manjšina ljudi želela imeti doma parkirane lastne module. Ti bodo morda nekoliko personalizirani, v njih pa bodo lahko puščali kakšne svoje stvari, igrače otrok ali pripomočke za rekreacijo. A prepričan je, da vozil človeška roka (in noga) v prihodnosti ne bo več upravljala. "Čez 15 do najpozneje 20 let bo ljudem prepovedano voziti po avtocestah." Točka preloma se bo po napovedih strokovnjaka zgodila, ko bo na cestah od 20 do 30 odstotkov avtonomnih vozil. "Takrat se bodo državne ustanove ozrle po statistiki prometnih nesreč in ugotovile, da je bil človeški faktor kriv za kar 99,9 odstotka nezgod v prometu," trdi Lutz v svojem pisanju.

Že zdaj je lahko čisto sam na cesti.
Epa
Prihodnost se v naši mobilnosti dogaja zdaj.
Reuters

Nihče ne bo mogel prehitevati

Transportne družbe naj bi uporabnikom zagotavljale vozila različnih velikosti: od majhnih, srednje velikih do velikih, poltovornjakov, kombiniranih vozil ... Pri tem bo zmogljivost vseh avtomobilov enaka, saj ne bo nihče na avtocesti prehiteval drugega. "To je smrtna obsodba za BMW, Mercedes-Benz, Audi in podobne. Visoka zmogljivost v prihodnosti ne bo štela."
Bodo pa avtonomna vozila v prihodnosti kljub temu različno opremljena. Osnovni moduli ne bodo imeli veliko razkošja, luksuzni pa bodo imeli denimo nameščen televizijski sprejemnik, hladilnik, računalniški terminal in povezljivost s svetovnim spletom. "Ker prehranjevanje, pitje, telefoniranje in pisanje sporočil za volanom ne bodo več problematični, ni omejitev, kaj vse bo v avtomobilih mogoče početi," pravi Lutz.
"Ponudniki transportnih storitev bodo proizvajalcem postavljali zahteve: želimo modul takšne velikosti s takšnimi zmogljivostmi. Če bodo proizvajalci pametni, se bodo pravočasno prilagodili," ni Lutz prav nič prizanesljiv in doda, da se slabo piše tudi preprodajalcem, saj bodo izgubili dobršen del tržišča. Pri njih se bodo za nakup ustavili le še tisti uporabniki, ki si bodo želeli doma imeti lasten in prilagojen avto ter si bodo to tudi lahko privoščili. Pa tisti, ki bodo kupovali obnovljene starodobne avtomobile in dirkalnike. S takšnimi omejitvami se bo zelo zmanjšalo tudi število proizvajalcev dirkalnikov in terencev, saj jih ne bo nihče smel voziti po javnih cestah. "Vozilom, ki potrebujejo voznika, so šteti dnevi. Sam tega obdobja verjetno ne bom dočakal, saj bi potemtakem moral doživeti 105 let," svoje revolucionarno razmišljanje o prihodnosti avtomobilizma zaključi Bob Lutz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta