Desetletja stara skrivnost se razblinja: Tožba razkriva pravo identiteto razvpitega Banksyja?

D.Ži
09.10.2023 10:03

Časopisni urednik trdi, da ve, kdo je v resnici eden najbojl znanih umetnikov našega časa, katerega dela na dražbah prodajajo za milijone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fenomen Banksyja je globalen, posebno draž mu daje skrivnostna identiteta umetnika. 
Profimedia

Zdi se, da je uganka, kdo se skriva za umetniškim imenom Banksy, končno razrešena. Banksy je eden najbolj znanih umetnikov sodobnega časa, njegova dela že desetletja vzbujajo zanimanje javnosti. Umetniku je ves čas uspelo ohraniti svojo pravo identiteto skrito.

Banksyjev grafit
Profimedia

Skrivnost se medtem očitno razblinja. Britansko podjetje za izdelavo voščilnic je na višjem sodišču v Londonu vložilo tožbo zaradi obrekovanja zoper "umetnika, znanega kot Banksy", in podjetje, ki preverja pristnost njegove umetnosti, Pest Control Office Limite.

Novinar Richard Eden, eden od urednikov pri Daily Mailu, trdi, da je Banksy psevdonim, ki ga uporablja 53-letni Robin Gunningham. Ta moški je v tožbi naveden kot prvoobtoženi, njegov soobtoženec pa je podjetje Pest Control.

Robinovo ime se je pogosto pojavljalo pri špekulacijah o resnični identiteti slavnega umetnika. Robin prihaja iz Bristola, Banksyjevega rojstnega mesta. Mnogi so prepričani, da se bo pravi Banksy zaradi tožbe moral prej ali slej pojaviti pred sodiščem in tako razkriti, kdo v resnici je.

Banksy v svojih grafitih opozarja tudi na težave kapitalističnega sveta. 
Profimedia

Banksyju pravijo kar "britanski nacionalni zaklad", njegovi grafiti krasijo ulice Londona, Pariza, Ukrajine ... Njegova dela dosegajo ceno več milijonov funtov, vendar javnost ne ve, kako slavni umetnik dejansko izgleda in kako mu je v resnici ime.

Grafit v Kijevu, ki naj bi bil Banksyjev
Profimedia

Eno njegovih najbolj znanih del je Deklica z balonom, nedavno pa je bilo na dražbi prodano delo z naslovom "Pripravi se!" za okoli 1,5 milijona evrov, trikrat dražje od izklicne cene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta