Dobrodošla trajnostna embalažna rešitev na slovenskih trgovskih policah

. .
14.12.2023 15:53

Trajnostna embalaža igraja ključno vlogo v prizadevanjih za zmanjšanje okoljskega vpliva embalažne industrije in spodbujanje odgovornega potrošništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova trajnostna embalaža ustvarjena za mesnine znamke AVE.

Naša prihodnost bo odvisna od zmanjšanja vplivov na okolje, kar pa lahko dosežemo samo s sodelovanjem in konkretnimi ukrepi tako proizvajalca kot tudi potrošnika. V luči tega in nenehnih prizadevanj za zmanjšanje okoljskega odtisa, trajnostna embalaža predstavlja ključno orodje za ustvarjanje bolj odgovorne in trajnostne potrošniške kulture.

DS Smith Slovenija, eno vodilnih podjetij na področju razvoja in proizvodnje embalaže iz valovitega kartona, z razvojem inovativnih in okolju prijaznih embalažnih rešitev, ne izpolnjuje le pričakovanj potrošnikov, ampak tudi prispeva k bolj trajnostni prihodnosti našega planeta.

Osnovni cilj trajnostne embalaže je zmanjšati negativne vplive na okolje, vključno z omejevanjem porabe surovin, zmanjšanjem odpadkov in spodbujanjem recikliranja. Trajnostne embalaže pogosto vključujejo uporabo obnovljivih materialov, kot so papir, karton, bioplastika in drugi biorazgradljivi materiali. Te surovine prispevajo k zmanjšanju odvisnosti od neobnovljivih virov. S tem ciljem v mislih sta moči združila podjetji DS Smith Slovenija in Skupina Panvita, ter v okviru dvoletnega projekta ustvarila inovativno embalažno rešitev imenovano »Easy Bowl«. Easy Bowl v osnovi sestavlja pladenj iz valovitega recikliranega kartona, ki je prevlečen s tankim plastičnim zaščitnim filmom in zaprt s fleksibilnimi materiali. Embalažo je mogoče v celoti reciklirati – tanko plastično zaščitno folijo pokrov z enim potegom z lahkoto in enostavno ločite od kartonskega pladnja ter odvržete med ustrezne odpadke. Ta embalažna novost ne omogoča le znatnega zmanjšanja uporabe plastike ampak tudi ohranja svežino in kakovost živil. S tovrstnimi inovativnimi pristopi DS Smith potrjuje svojo zavezo trajnosti in cilju zmanjšanja okoljskega vpliva.

»V DS Smith Slovenija smo pripravljeni na širšo implementacijo Easy Bowla ne le v Panviti, ampak tudi na slovenskem in evropskem trgu. Embalažo DS Smith Easy Bowl vidimo v širokem spektru mesnih in ostalih prehrambnih izdelkov, ki so trenutno pakirani v stiropornih ali plastičnih pladnjih. Govorimo o milijonih kosov plastične embalaže, ki bi jih lahko nadomestili s kartonskimi rešitvami, s čimer bi porabo plastike zmanjšali za do kar 85%, odvisno od dimenzij in izvedenke embalaže. Z inovacijo, kot je Easy Bowl, DS Smith postavlja nove standarde v industriji embalaže. Ponosni smo, da lahko skupaj s partnerji, kot je Panvita, prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti in hkrati zagotavljamo izjemno kakovost embalaže za naše stranke. V DS Smith Slovenija smo ponosni, da lahko ponudimo rešitve, ki so ne le tehnično dovršene, ampak tudi izjemno prilagodljive in trajnostno naravnane. Naša zavezanost k inovacijam in trajnosti je temeljni kamen našega poslanstva, in DS Smith Easy Bowl je dokaz te zaveze,« je povedal generalni direktor DS Smith Slovenija, Michal Zawistowski.

Prvi izdelki, pakirani v tej novi embalaži, so mesnine blagovne znamke Ave, ki jih kupci že lahko dobijo na prodajnih policah po Sloveniji. Da je Easy Bowl pravilen ukrep na poti zmanjšanja odpadne plastike priča dejstvo, da se bo zaradi nadomestitve več kot 1,6 milijona v celoti plastičnih pladnjev za pakiranje mesa s to rešitvijo, pri teh izdelkih zmanjšala poraba plastike za do 85 odstotkov. Kopičenje plastike namreč predstavlja resen problem na globalni ravni, zato so tovrstne rešitve več kot dobrodošle. Potrošniki so danes vedno bolj informirani, kar jim omogoča, da sprejemajo bolj ozaveščene odločitve. Interna raziskava podjetja DS Smith je pokazala, da vsak drugi evropski potrošnik danes bolj aktivno ločuje in reciklira odpadke kot pred petimi leti, 50 odstotkov kupcev pa išče embalažo iz recikabilnih materialov. Kar 62 odstotkov potrošnikov je celo pripravljenih plačati več za embalažo z manj ali brez plastike. Pričakovanja potrošnikov zato neizogibno vplivajo tudi na zavedanje vse več pridelovalcev, predelovalcev in prodajalcev, da sta zmanjšanje nepotrebnih plasti embalaže in minimalizacija uporabe materialov prihodnost. Sledenje potrošniškim in okoljskim trendom in uvajanje inovativnih rešitev, kot je Easy Bowl, je torej neizogibno.

Nova embalaža na proizvodni liniji v Panvitinem obratu v Prekmurju.

»V Panviti si prizadevamo za trajnostno prihodnost na vsakem koraku naše proizvodnje. Z izvrstnim sodelovanjem z DS Smith in uvedbo nove embalaže smo naredili pomemben korak naprej v naši zavezi k zmanjšanju okoljskega vpliva. Ta inovacija se popolnoma sklada z našimi cilji, kot so 40-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030, povečanje nabave trajnostno pridelanih surovin in uporaba vsaj 75% reciklirane embalaže. Verjamemo, da s tem ne le izpolnjujemo svoje zaveze trajnosti, ampak tudi spodbujamo celotno industrijo k odgovornejšemu ravnanju z viri in boljšemu varovanju okolja. S tem dejanjem ne le potrjujemo svojo predanost trajnosti, temveč tudi utiramo pot za bolj zdravo in trajnostno prehransko verigo«, pa je izpostavil Toni Balažič, direktor Skupine Panvita.

In ravno trajnostna embalaža poleg dobrega izgleda in uporabnosti omogoča tudi lažje recikliranje, nadomeščanje škodljivih materialov z okolju prijaznimi in iskanje novih tehnologij za razvoj embalažnih rešitev. Uporaba recikliranih materialov za izdelavo embalaže pa še dodatno pomaga zmanjševati količino odpadkov in porabo energije, saj zmanjšuje proizvodnjo novih surovin.

Nova inovativna embalaža iz recikliranega kartona za mesnine, ki že tlakuje pot novemu, bolj trajnostnemu načinu naših življenj.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.