Domačin se vrača z glasbo

Milan Ketiš
05.07.2017 15:27

Mlada legenda jazza Marko Črnčec skupaj z vrhunskimi glasbeniki iz ZDA in Kanade zaigral v Lenartu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenske gorice je obiskal odlični mladi jazzist Marko Črnčec, ki je odraščal v Jurovskem Dolu, sedaj pa preigrava klavir z najboljšimi glasbeniki na sceni New Yorka. 2. julija so pod imenom Marko Črnčec Ruthenia Quartet zaigrali v Domu kulture v Lenartu Marko Črnčec na klavirju, Mike Moreno na kitari, Chris Jennings na kontrabasu in Rudy Royston na bobnih. Novi album Ruthenia je izšel pri priznani španski založbi Fresh Sound, New Talent aprila letos. Ruthenia je suita, komponirana za jazzovski kvartet in komorni orkester kot retrospektiva ruskih skladateljev 20. stoletja, Igorja Stravinskega, Dimitrija Šostakoviča, Sergeja Prokofjeva, Aleksandra Skrjabina in Sergeja Rahmaninova.

Kako se je vse skupaj začelo

Vprašali smo ga, kako se je pravzaprav vse skupaj začelo. Pravi, da se začetkov niti ne spomni, ve le, da so mu starši kupili majhno otroško harmoniko pri treh letih. Kot otrok je najraje poslušal narodno-zabavno glasbo, pri sedmih letih je začel igrati skupaj z bratom in prijateljem, že takrat so nastopali na raznih domačih zabavah in praznovanjih. Predvsem Avsenikova glasba, ki je harmonsko bogata, se mu je vtisnila, in tudi kilometrina, ki si jo je nabral kot otrok, mu je pozneje pomagala, saj so na kakšni zabavi igrali tudi po deset ur. Nato je začel obiskovati glasbeno šolo v Lenartu, kjer je najprej igral harmoniko, nato pa klavir, še naprej je nastopal v narodno-zabavnih skupinah, v šoli se je učil klasične glasbe. Jazza, ki ga preigrava danes, ni takrat nikjer slišal, kaj šele poznal. Nekako se je pa že zavedal, da je pot glasbenika zanj že pripravljena in da se bo življenje odvilo v tej smeri.

Jazz je usvajal kot samouk

Z jazzom se je zares srečal šele na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer so ga sošolci navdušili nad tem žanrom, pričel je poslušati različne pianiste in druge izvajalce jazza. Vedno se je rad učil raznolikih glasb, ne prisega na žanr, ampak kakovost. Jazz je usvajal v glavnem kot samouk. Pri osemnajstih letih je bil sprejet na graško glasbeno akademijo. Tam se je zgodba zares začela, prvi jazz koncerti, pisati je pričel svoje skladbe. Po končanem šestletnem študiju je odšel v New York, ker je bila to že od nekdaj njegova želja. Sprva je bil zelo navdušen nad mestom, že na začetku je bil zelo aktiven in je veliko koncertiral, v različnih zasedbah, preselil se je zares šele pred dvema letoma in pol. Domače kraje obišče le poredko, po navadi ko pripelje različne zasedbe na turnejo.
Zelo je vesel, da so tudi v Lenartu odprti za tovrstno glasbo in so njemu in njegovi zasedbi vrhunskih glasbenikov, tudi že dobitnikov grammyjev, omogočili nastop. In to že tretje leto zapored. Tudi publika je bila vesela njegovega obiska in odličnega koncerta.

Biti viden in slišan v New Yorku

Marko Črnčec deluje kot freelancer, kar pomeni, da je prepuščen samemu sebi, je sam svoj menedžer, ki poskrbi za organizacijo svojih aktivnosti, nastopanja, povezovanja z drugimi glasbeniki, učenja in predajanja znanja in še vrsto drugih aktivnosti, ki v ozadju podpirajo tisto, kar poslušalci lahko slišijo na CD-jih ali na koncertih.
New York je poln vrhunskih glasbenikov, jazz je na najvišjem nivoju, tako da je težko postati viden in slišan. To ni okolje, kjer bi lahko preprosto izstopal. A pravzaprav to niti ni pomembno, pomembnejši sta izmenjava in glasba, ki se zgodi med ljudmi. Ljudje pridejo tja res zaradi glasbe. Prav tako je New York izredno intenzivno mesto, kjer so vsi tako zaposleni, da si moraš dva tedna vnaprej organizirati srečanje na kavi.
Njegov cilj je pravzaprav to, kar že počne: spoznati čim več dobrih glasbenikov in z njimi igrati, biti aktiven, graditi dobro glasbo. "Jazz je socialna zvrst glasbe, družimo se na jam sessionih. To so glasbena druženja, ki se po navadi zgodijo po koncertih, vsakdo se lahko pridruži in igrajo se jazz standardi. To so skladbe, ki imajo svojo melodično in harmonsko strukturo, imajo melodijo in akorde, ki jih vsi poznamo in so osnova za to, da lahko neznanci skupaj muziciramo, in na tak način se glasbeniki med seboj spoznavamo. Po drugi strani so tudi socialna omrežja način povezovanja." Skratka, Marko Črnčec ima zagotovo pred sabo še veliko sodelovanj, albumov in nastopov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta