Država ne ve, koliko denarja je pobrala

Nina Ambrož Nina Ambrož
24.09.2017 21:36

Furs nima nadzora nad vrednotnicami. Ministrstvo za delo ocenjuje projekt z vrednotnicami kot pozitiven

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gospodinjsko pomoč, varstvo, prevajanje, inštruiranje in drugo podobno delo se je vedno povezovalo z delom na črno in sivo ekonomijo. Ko so bile z januarjem 2015 za osebno dopolnilno delo uvedene vrednotnice (vavčerji), se je veliko govorilo o davkih, ki jih zaradi skritega, neprijavljenega dela ni mogoče pobrati, to pa naj bi močno najedalo državno blagajno. Zato smo ministrstvo za delo in finančno upravo (Furs) prosili za podatek, koliko davkov je bilo pobranih na račun vrednotnic. Če je to torej tako pereč, velik problem, bi pričakovali vsaj okvirne, če že ne eksaktne številke. A jih ni. Natančnega, jasnega odgovora o pobranem denarju nismo prejeli.
So pa iz Fursa, katerega generalna direktorica je Jana Ahčin, poslali podatke, da je bilo lani kupljenih 23.544 vrednotnic in tako vplačanih 212.466 evrov prispevkov za socialno varnost, predlani je bilo prodanih 16.014 vrednotnic in pobranih 144.126 evrov prispevkov. Leta 2016 je bilo največ vrednotnic prodanih za izdelovanje, popravilo in prodajo pretežno ročno izdelanih izdelkov po tradicionalnih postopkih, ki niso za uživanje, nato za občasno pomoč v gospodinjstvu, izdelovanje in prodajo obrtniških, umetnostnih izdelkov, pomoč pri kmetijskih delih ter za varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom. Na osnovi poročil o doseženih dohodkih pri osebnem dopolnilnem delu, ki so jih oddali zavezanci, je Furs izračunal njihove skupne dohodke. Leta 2016 so zaslužili 2,6 milijona evrov, leta 2015 pa 1,9 milijona evrov. Če to preračunamo s prodanimi vrednotnicami, je Slovenec predlani na osnovi ene vrednotnice v povprečju zaslužil okoli 120 evrov, lani pa 112 evrov.
Glede nadzora, za katerega so pristojni v Fursu, so pojasnili, da "ločenih podatkov samo za opravljanje osebnega dopolnilnega dela ne zagotavljamo, prav tako pri postopkih nadzora nismo osredotočeni na področje vrednotnic in o tem področju lahko poročamo le na splošno v okviru nadzorov dela na črno," so priznali, kako pavšalno delujejo. Še več, pravijo tudi: "(Številčne) ocene, za koliko se je zmanjšalo delo na črno zaradi vrednotnic, ne moremo podati."
Furs in delovno ministrstvo učinek sistema vrednotnic vidita v tem, da je dodatno delo tako legalno in da ima izvajalec zagotovljeno osnovno socialno varnost. "Na ta način je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in se zavaruje tudi za poškodbo pri delu in poklicno bolezen," ministrstvo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, ocenjuje projekt vrednotnic kot pozitiven in preprost glede priglasitve dela ter nakupa vrednotnic. Na terenu smo sicer slišali nasprotne odzive. A ministrstvo vztraja, "da je projekt pozitiven, kaže tudi veliko zanimanje izvajalcev in uporabnikov osebnega dopolnilnega dela, ki med drugim predlagajo širitev seznama del". Preučujejo pa možnosti poenostavitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta