(FOTO) Cesta, ob kateri te spreleti srh: Skrivnostna mreža poti sredi gozda naj bi nekoč vodila k temnim silam podzemlja

D.Ži
02.02.2024 12:34

Pred več kot 2000 leti so Etruščani v nenavadnem delu Toskane ustvarili vozlišče v skalo vklesanih poti, stopnic in jam, ki naj bi bile povezane s kultom smrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mreža starih poti pelje skozi pravo malo džunglo praproti in mahu.  
Profimedia

Etruščani so verjeli, da se življenje nadaljuje po smrti, raziskovalci pa danes ugibajo, da so starodavne ceste, ki so jih zgradili v Toskani, služile tudi za povezavo z bogovi. 

Ozke poti naj bi s starodavno tehniko v skale vrezali Etruščani. 
Profimedia

"Poljsko cvetje se je zvijalo okoli mojih stopal, ko sem se v toskansko dolino spuščal s trdnjave Pitigliano na vrhu vulkanskega hriba. Ob vznožju sem prečkal potok in sledil vijugasti poti. Nenadoma so me obkrožili ogromni bloki lehnjaka, porozna skala iz vulkanskega pepela se je na obeh straneh jarka dvigala 25 metrov v višino. Bil sem prestrašen – in nisem edini, ki se je tako počutil na tem kraju," se raziskovanja tega delčka Italije spominja pisec BBC. S temi besedami je zelo nazorno opisal potovanje po tem zelo posebnem delu Toskane. 

Gre za morda najbolj nenavaden del Toskane.  
Profimedia

Via Cava, mreža cest starih Etruščanov okoli mest Pitigliano, Sovana in Sorano, tvori skoraj neverjeten prizor. Ceste, ki so jih zgradili, so bile za Etruščane povezava s podzemljem – pot v onstranstvo. V zadnjih letih so arheološka odkritja v grobnicah po vsej srednji Italiji razkrila več o skrivnostni civilizaciji, ki je dajala velik pomen kultu smrti.

Če se odločite za toskansko pustolovščino, lahko svoje oglede začnete iz mesta Pitigliano. 
Profimedia

Široke brazde dajejo slutiti, kako je izgledala mreža cest, izkopanih pred 2000 leti, globoko zarezanih v skalo. Sčasoma so se skozi stoletja širile in prilagajale v rimski, srednji vek, renesanso in nov čas. Omogočale so lažji dostop do ravnic okoli vasi, danes pa so priljubljene med obiskovalci, ki želijo odkriti mistično vzdušje etruščanskih cest, piše portal PunKufer.

Via Cava, mreža cest starih Etruščanov okoli mest Pitigliano, Sovana in Sorano tvori skoraj neverjeten prizor. 
Profimedia

Če se odločite za toskansko pustolovščino, lahko svoje oglede začnete iz mesta Pitigliano in ob poti občudujete ohranjene srednjeveške vasice ter odkrivate naravne lepote Maremme. Naleteli boste na ozke prehode, pa tudi na poti z lepo oblikovanimi stopnicami, naleteli boste na džungle mahu in praproti, obdane z ogromnimi zidovi.

Bi si upali vstopiti v podzemlje? 
Profimedia

Ceste so plitvo vrezane s tehniko rezanja kamna, ki so jo prvič opazili v starem Egiptu. Videli boste tudi globoke jame s kamnitimi spomeniki, nekropole za posameznike ali cele družine, ki so bile nekoč napolnjene z zlatom, hrano in oblačili za varen prehod v onostranstvo. Številne etruščanske grobnice na tem območju so bile že davno izropane, tako da je arheologom ostalo le nekaj keramike in predmetov, pomembnih za raziskovanje. Etruščani so verjeli, da se življenje nadaljuje po smrti, domneva pa se, da so bile starodavne ceste tudi povezava z bogovi, ki so živeli v podzemlju, še piše PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta