(FOTO) Mesto dobrih ljudi, pravljičnih plaž in odličnega piva, a mimogrede lahko srečate tudi mračno prikazen

D.Ži
19.02.2024 10:35

Mirno pristaniško mesto na severu Evrope je kot nalašč za tiste, ki sanjate o mirnem dopustu, polnem dobre hrane in prijaznih domačinov. Tukaj je tudi ena najlepših evropski plaž, a trum turistov na njej ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja Meridianas je ena od znamenitosti Klaipede. 
Profimedia

Zgodovinsko pristaniško mesto Klaipeda je tretje največje v Litvi – in po mnenju mnogih zanimivo mesto, vredno raziskovanja. Klaipeda se nahaja tam, kjer se Baltsko morje sreča z reko Danė, na vhodu v Kursko ožino, peščeni pojav, ki ločuje Kurski zaliv od Baltskega morja. Ta ozek polotok je zaščiten s strani Unesca in obiskovalci ga pogosto pridejo raziskovat v okviru ogledov tamkajšnjega nacionalnega parka.

Kilometri mehke mivke objemajo mrzel Baltik.  
Profimedia

Mirno pristaniško mesto na baltski obali je imelo številne vladarje od svojih začetkov v 13. stoletju. Klaipedi so vladali Tevtonski vitezi, Prusi, Nemci in sovjetska Rdeča armada.

Pravljični sončni zahod na eni najlepših, a tudi najbolj neznanih evropskih plaž.  
Profimedia

Pristanišče s severa, ki ga ni ohromil led, je bilo eno vodilnih v vzhodnem Baltiku in pomemben pomorski kraj z velikimi ladjedelnicami in ribiškimi pristanišči. Sčasoma so tovorne in vojaške ladje zamenjale križarke, s katerih lahko turisti uživajo na bližnjih belih peščenih plažah, v muzejih, zgodovinskih znamenitostih in tradicionalnih pivovarnah.

Klaipeda je živahno in zelo prijazno mesto. 
Profimedia

Lani je bila Klaipeda s strani Bookinga razglašena za eno najbolj prijaznih mest na svetu, sodeč po številu pozitivnih ocen o prijaznosti gostiteljev v namestitvah, piše hrvaški portal PunKufer.

Sahara? Gran Canaria? Ne, Litva!  
Profimedia

Če se boste odločili videti to baltsko lepoto v živo, vas bo v starem mestnem jedru presenetil Črni duh. Bronasta skulptura, ki spominja na prikazen ali nazgula iz Gospodarja prstanov, že od leta 2010 straši otroke.

Baltik vselej prežema posebna melanholija.  
Profimedia

Figura s kapuco brez obraza, ki drži lučko v grčasti roki in pleza iz vode, je kip umetnikov Svajunasa Jurkusa in Sergejusa Plotnikovasa. Zgodba o srhljivem liku sega v 16. stoletje, ko je Hans von Heidi, eden od stražarjev na klaipedskem gradu, redno obiskoval pristanišče.

Klaipeda je mesto pivnic in druženj.  
Profimedia

Duh s kapuco naj bi se pojavil od nikoder in ga vprašal, kako je z mestnimi zalogami žita in lesa. Von Heidi je odgovoril, da ima mesto dovolj zalog, a je duh opozoril, da bo zalog premalo – in izginil brez sledi. Hans von Heidi je vestno obvestil svoje nadrejene o srhljivem srečanju, mesto pa naj bi nato začelo povečevati proizvodnjo in skladiščiti zaloge lesa in žita.

Tradicionalne dimljene ribe se odlično ujemajo z mrzlim pivom.  
Profimedia

Sledila so leta lakote in pomanjkanja, po legendi pa so prebivalci Klaipede preživeli le zaradi opozorila duha, še piše PunKufer.

Ena od tipičnih hišic z morsko hrano na obali.  
Profimedia

Ljubiteljem piva v Klaipedi ne bo dolgčas, eden od krajev, ki ga je vredno obiskati, je pivovarna Švyturys, ustanovljena leta 1784, je druga najstarejša pivovarna v Litvi. Tukaj se lahko naučite vse o varjenju piva na eni od tur ob petkih in sobotah ter ga tudi degustirate, najbolje ob kosilu.

Plaža v Klaipedi je kot nalašč za dolge in mirne sprehode.  
Profimedia

Švyturys sestavljajo pivovarna, muzej in pub, proizvajajo več kot 200 vrst piva, ki ga izvažajo v več kot 20 držav po svetu. Notranjost lokala, kjer lahko naročite burgerje, rebrca in druge jedi, je navdihnjena z New Yorkom. Natakarji vam bodo z veseljem svetovali, katero pivo se poda h kateri jedi.

Gledališče v Klaipedi.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta