(FOTO) Eden najlepših krajev na svetu: Skrivnostni samostan je preživel požare, potrese in plenjenje, a še stoji

D:Ži
06.11.2023 10:54

Eden najbolj mističnih delčkov sveta se nahaja v objemu ostrih vrhov Himalaje, kjer posluje tudi najvišje ležeči poštni urad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji samostan v dolini Spiti je znan tudi kot samostan Ki.
Profimedia

Himalajska dolina Spiti v severni Indiji velja za eno najvišje ležečih naseljenih območij na svetu. To je hladna gorska dolina v Himachal Pradeshu, kjer so življenjske razmere težke. Spiti pomeni 'srednja dežela', dežela med Tibetom in Indijo.

Pokrajina v dolini Spiti je izjemno dramatična. 
Profimedia

V hladni puščavski dolini izstopa vasica Hikkim, kraj z najvišjim poštnim uradom na svetu. Ker do Hikkima ni dobre ceste, poštarji vsak dan v nedogled hodijo po zahtevnem terenu na nadmorski višini 4400 metrov.

Lame in romarji na enem od barvitih festivalov. 
Profimedia

Približno 25 kilometrov od vasi Hikkim je veličasten samostan Key, znan tudi kot Kye Gompa, ena najbolj priljubljenih znamenitosti doline Spiti, pol ure vožnje od mesta Kaza.

Budistične molilne zastavice so eden od himalajskih prepoznavnih znakov.
Profimedia

Največji samostan v dolini Spiti je znan tudi kot samostan Ki, Kye ali Kee, kdaj točno je bil ustanovljen, ni znano. Domnevajo, da je nastal v začetku 12. stoletja, mnogi pa menijo, da je veliko starejši. Najzgodnejše samostanske stavbe, ki so jih zgradili menihi, so bile nizke, danes pa se ne zdijo prav nič skromne. Poleg tega je videti kot kulisa za nekakšen znanstvenofantastični film, piše hrvaški portal PunKufer.

Novejša budstična stupa. 
Profimedia

Samostan so v preteklosti večkrat oplenili Mongoli in Sikhi, pogorel je v požaru, stresel ga je potres, a je preživel vse nevšečnosti in bil vsakič znova obnovljen. Freske, zgodovinski dokumenti, rokopisi, štukature, pa tudi nenavadna pihala, na katera lame igrajo enkrat letno, med poletnim festivalom, so ostali v enem kosu. V samostanu je tudi neverjetna zbirka orožja, ki so ga uporabljali za obrambo pred zavojevalci. Ena od zanimivosti so molilnice, do katerih pridemo skozi ozke prehode.

Samostan Tangyud Gompa v vasi Komic
Profimedia

Ki je najbolje obiskati med tibetanskim festivalom Cham, znanim tudi kot "ples v maskah", ki poteka junija ali julija. Plesalce spremlja velika povorka plešočih lam, oblečenih v pisana oblačila.

Samostan Ki je preživel že vrsto katastrof, a so ga vselej obnovili. 
Profimedia

Vrhunec festivala je sežig demonov, ki simbolizira zmago dobrega nad zlim. Toda tudi če ne pridete med festivalom, si je vredno vzeti nekaj časa za raziskovanje samostana.

Slikovitih samostanov tukaj ne manjka. 
Profimedia

Sončni zahod pri samostanu je eden najlepših prizorov, ki jih lahko vidite v dolini, prav tako pa nočno nebo v svoji lepoti jemlje dih. Ta kraj je eden izmed neverjetno lepih kotičkov našega planeta, še piše PunKufer.

Himalajske koze iz katerih pridobivajo volno za pašmine. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta