(FOTO) V bližini Slovenije se skriva morda najlepše turkizno jezero na svetu, a do njega ne morete z avtomobilom

D.Ži
03.11.2023 11:19

Jezero Sorapis se zdi kot iz nekega drugega sveta, do njega vodijo strme stopnice in pot, za katero boste potrebovali trpežne čevlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jezero Sorapis se zaradi modrega odseva zdi naravnost pravljično. 
Profimedia

Pohod do jezera Sorapis, ki se nahaja v italijanskih Dolomitih, je nepozabno doživetje, ko pridete na vrh, pa vas pričaka čudovit pogled na turkizno jezero, obdano z gorskimi vrhovi.

Jezero je varno umeščeno v objem gora.
Profimedia

Sam vzpon ni pretirano naporen, potrebujete pa nekaj kondicije. Toda trud je vreden, saj boste naleteli na razgled, ki si ga boste zapomnili za vse življenje. Pot je dobro označena in skoraj nemogoče se je izgubiti.

Dolomiti v svojem osrčju skrivajo številne zaklade.
Profimedia

Na cesti, ki vodi od Cortine d'Ampezzo do Misurine, boste videli makadam, kjer lahko parkirate svoj avto, vendar je na voljo le malo mest, zato (zlasti v visoki sezoni) poznavalci priporočajo, da pridete zgodaj. Prvi del poti, ki vodi skozi gozd, je v glavnem ravninski, nato sledi vzpon. Pot se prične ožiti in strmo vzpenjati. Na najbolj strmih delih boste naleteli na kovinske stopnice, ki sicer niso tehnično zahtevne, vendar niso enostavne za tiste, ki se bojijo višine, piše hrvaški portal PunKufer.

Tudi bližnje jezero Misurina je čarobno, zlati v večernih urah.  
Profimedia

Po strmem delu je približno 20 minut do planinske hiše Rifugia Vandelli na 1926 metrih. Tam lahko spijete kavo ali pivo, pojeste kosilo, se osvežite in spite v sobi s pogradi. Hiša je odprta le v poletni sezoni, od čudovitega jezera pa je oddaljena nekaj minut hoje.

Pot do jezera ni zelo zahtevna, a potrebujete nekaj kondicije.  
Profimedia

Žal ta rajski kotiček vsako leto privablja vse več obiskovalcev, ki pridejo nepripravljeni, obuti v za ta teren neprimerne čevlje. Italijani se borijo tudi s smetmi, ki jih obiskovalci puščajo za seboj. Ker do vrha ni mogoče priti z avtomobilom, so problem tudi vozila, ki jih obiskovalci parkirajo ob cesti, ob poti, ki vodi na vrh.

V bližini jezera lahko tudi prenočite. 
Profimedia

Če se odločite za pohod do jezera Sorapis, upoštevajte, da v primeru dežja ali snega postane teren spolzek in blaten. V vsakem primeru imejte s seboj trpežne čevlje, ki so kos skalam, še piše PunKufer.

Območje obiskuje vse več pohodnikov, ki pa žal za seboj puščajo tudi smeti.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta