(FOTO) Glasbeni festivali v naši bližini: Največja Festival Lent in Špancirfest

Jon Knez Jon Knez
30.05.2024 06:00

Kam poleti na glasbene festivale v Sloveniji in na Hrvaškem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Folkart je nepogrešljiv del Lenta. 
Sašo Bizjak

Največji in najbolj znan (pretežno glasbeni) festival v Sloveniji je mariborski Festival Lent. Poteka od leta 1993, razvil se je iz folklornega festivala Folkart, ta pa je še danes nepogrešljiv, pomemben del Lenta. V Mariboru so v teh letih nastopile folklorne skupine iz vsega sveta. Na Lentu je vsa leta močan jazz program, aktivnosti za najmlajše so organizirane v sklopu Art kampa v Mestnem parku. Bogat je tudi ulični program. Festival Lent, ki vsako leto poteka konec junija, obudi poletno dogajanje v Mariboru. Uveljavil se je izraz lentanje. Letos bodo na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja nastopili Plavi orkestar, Magnifico, Perpetuum Jazzile, Vlado Kreslin in drugi. 

Osrednje prizorišče Festivala Lent je že nekaj let na Trgu Leona Štuklja. 
Sašo Bizjak

Ptujčani že nekaj let poletje preživljajo na festivalu Arsana. Letos bo ta med 22. junijem in 31. avgustom. Med drugimi bodo nastopili Maja Keuc, Adi Smolar, Mi2 in drugi. V prestolnici čez poletje tradicionalno poteka Festival Ljubljana, osrednji slovenski festival klasične glasbe. Večina dogodkov je na Kongresnem trgu. Ob Kolpi v vasi Fara med 25. in 28. julijem pripravljajo Castle festival. Prav tako konec julija bo ob Velenjskem jezeru festival MetalDays, ki so ga do leta 2022 prirejali v Tolminu. Bo pa tam še zmeraj festival Punk Rock Holiday. 

Na Hrvaškem najbolj znan Špancirfest

V naši soseščini je zadnja leta verjetno najbolj znan varaždinski Špancirfest, ki že 25 let poteka konec avgusta. Čeprav je to uradno ulični festival, po programu podoben mariborskemu Festivalu Lent, ima nešteto glasbenih programov. Na osrednjem festivalskem prizorišču - Pan odru v jarku varaždinske trdnjave - so koncerti večjih, znanih izvajalcev. Lani so tam nastopili škotski rockerji Franz Ferdinand, predskupina so bili naši Joker Out. Sicer pa so v preteklosti tam nastopili Dubioza kolektiv, Parni valjak in številni drugi. Organizira ga varaždinski zavod za turizem. Smiljana Mlakar iz organizacijskega odbora nam je povedala, da je posebnost Špancirfesta, da je sestavljen iz več manjših festivalov.

Špancirfest
Andrej Petelinšek

"Zgodbo smo gradili tako, da bi zdaj po 25 letih lahko vsi ti festivali delovali samostojno. Zanimivo je tudi, da se Špancirfest odvija na 35 hektarjih zgodovinskega starega mestnega jedra, največja površina za koncerte je pod nasipom, v nekdanjem obrambnem jarku, kjer imamo stacioniran glavni oder. Zelo lepo, intimno prizorišče je na dvorišču Vile Bedeković. To je edino prizorišče z vstopnino, pa še to zaradi omejene kapacitete. V Starem gradu imamo zanimivo gastronomsko ponudbo s prepletom kulinarike in enologije. Glasbenih programov pa je nešteto, dogajajo se na trgih, ulicah. V 19 letih, kolikor sem del Špancirja, je s festivalom zraslo veliko glasbenikov, bandov. Od tega, da so se na festival prijavili prek razpisa kot mladi, neuveljavljeni glasbeniki, do tega, da imajo danes samostojne koncerte," je opisala festival. 

Na Špancirfestu so lani nastopili znani škotski rockerji Franz Ferdinand. 
Andrej Petelinšek

Priljubljen tudi Exit

Znan je tudi zagrebški INmusic festival ob umetnem jezeru Jarun. Vsako leto ga pripravijo konec junija. Letos bodo med 24. in 26. junijem tam nastopili znani rock bandi, kot so The Smashing Pumpkins, The National, Hozier ter številni drugi domači in tuji glasbeniki. Že vrsto let v Splitu poteka Ultra Europe Festival, namenjen ljubiteljem techno glasbe. Po uradnih podatkih naj bi v Split vsako poletje zaradi festivala prispelo več kot 150 tisoč ljudi, večinoma tujcev. Na njem nastopajo najbolj znani didžeji na svetu. Tradicionalen je tudi Seasplash festival v trdnjavi Punta Christo v okolici Pulja, festival, namenjen predvsem dub, reggae, ska glasbi in hiphopu.

INmusic pripravljajo na zagrebškem Jarunu.
Julien Duval

Zelo znan je v zadnjih let postal tudi Exit, večžanrski glasbeni festival v Novem Sadu v Srbiji. Na Petrovaradinski trdnjavi Exit poteka od leta 2000, dvakrat je prejel nagrado za najboljši evropski festival. Letos bo Exit med 10. in 14. julijem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta