(FOTO) Globoko na Balkanu se nahaja mesto tisočerih oken in mosta, v katerega naj bi zazidali žensko

D.Ži
03.07.2024 09:32

Hipnotični Berat obiskovalce očara s svojo nenavadnostjo in gostoljubjem. Pravijo, da gre za najlepše mesto v Albaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Berat se zdi kot iz nekega drugega časa in prostora. 
Profimedia

Berat je mesto v južni Albaniji, morda bolj znano pod vzdevkom "mesto tisočerih oken". Mnogi menijo, da je najlepše albansko mesto, prepoznavno je po labirintu kamnitih otomanskih hiš, ki se vzpenjajo do ruševin citadele nad njimi.

Zvečer Berat zažari v vsej svoji čarobnosti.  
Profimedia

Zaradi dobro ohranjene otomanske arhitekture je uvrščen na Unescov seznam svetovne materialne dediščine, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bil razglašen za mesto-muzej.

Nešteta okna Berata delujejo hipnotično.  
Profimedia

Berat se nahaja približno 120 kilometrov južno od Tirane in le 30 kilometrov od morja, obdan je z gorami, ki se strmo spuščajo proti reki Osum, na katere bregovih se nahaja. Kontrast okolja z belim kamnom je izjemen. 

​Z vzhoda ga varuje vrh Tommor, višji od 2400 metrov, istoimenski narodni park pa vabi na sprehod po balkanskih višavah, piše hrvaški portal PunKufer.

Pravijo, da je Berat najlepše albansko mesto.  
Profimedia

Čara Beratu ne dajejo le razgibane kamnite ulice, ampak tudi barvitost, ki jo prinašajo ljudje. Znotraj mestnega obzidja se sprehajamo med tapiserijami, ročno narejenimi izdelki in vsemi vrstami drobnarij, ki so razstavljene na ulicah, da bi pritegnile turiste. Vedno se boste počutili dobrodošle in sprejete, saj so tukajšnji ljudje znani po svoji gostoljubnosti. Morda ne boste razumeli niti besede, a se boste počutili, kot da ste se vrnili k davno izgubljeni družini.

Mesto ima dolgo in zanimivo zgodovino.  
Profimedia

Ruševine citadele na vrhu hriba in več kot dve tisočletji in pol starejše mestno obzidje hranijo zgodbe iz antičnih in bizantinskih časov, spominjajo na otomanske junake in skrivajo več mošej, cerkva in samostanov, največja znamenitost Berata je Gorica. Most ali Turški most, ki povezuje krščansko četrt Gorica na zahodnem bregu z muslimansko četrtjo Moré-Tchélépi na vzhodnem bregu reke.

Mnogi domačini ohranjajo življenjski slog "starih dobrih časov".  
Profimedia

Sprva je bila zgrajena iz lesa konec 18. stoletja, konec 19. pa je bila prezidana v kamen. Z mostom so povezane številne legende, včasih krute, a na srečo neresnične, kot je tista o dekletu, ki je vanj zazidano.

Gre za večkulturno mesto, kjer se srečata islam in krščanstvo.  
Profimedia

Poleg očarljivih hiš in ljubkih ljudi vas bo Berat osvojil z dramatično naravo, ki ga obdaja, pa tudi z okusi svoje kuhinje. Na Balkanu ne moreš ostati lačen in poleg tradicionalne in za nas nič kaj eksotične kuhinje, ki temelji na mesu, pečenem na žaru, pitah in mlečnih izdelkih, lahko v tem turističnem mestu izbirate med restavracijami vseh vrst in konceptov. Ne zamudite bureka, ražnjičev, begove čorbe in baklave, priporoča PunKufer.

Prisrčni domačini veljajo za izjemno gostoljubne.  
Profimedia

Namestitev lahko iščete v luksuznih ali manj luksuznih hotelih, pa tudi v zasebnih nastanitvah, cena za dve osebi pa bo komaj presegla sto evrov, na osebo pa bo praviloma nekje okoli 30 evrov ali manj.

Kamniti most
Profimedia
Kamnite uličice so polne rokodelskih mojstrovin.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta