(FOTO) Green Day v Stožicah: Spektakel in slovo od korenin

Aleš Kocjan
07.06.2017 09:15

Ameriška skupina Green Day, ki je včeraj napolnila ljubljanske Stožice, je danes svetovna rokerska atrakcija. Da so njeni začetki bili daleč od komercialnih glasbenih voda, je včeraj pričala zgolj peščica pankerjev v polni bojni opravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ameriška punk-rock zasedba Green Day, katere začetki segajo v drugo polovico osemdesetih let, je sinoči polne ljubljanske Stožice navdušila s solidno rokenrol predstavo. Med nastopom so se sprehodili po svojem širokem repertoarju od najnovejših štiklcev na 12. albumu Revolution Radio (Bang Bang, Revolution Radio, Youngblood ...) pa vse do tistih na tretjem albumu Dookie iz davnega leta 1994, ki jih je izstrelil na pota svetovne slave s komadi Basket Case in When I Come Around.

Punk je (zdaj vemo) dokončno mrtev

Malce starejši obiskovalci, ki smo se v začetku devetdesetih kot osnovnošolci navduševali nad takratnimi novodobnimi pankerji, smo včeraj tudi ta del glasbenega arzenala lahko slišali. Samooklicanimi pankerji iz začetka devetdesetih, med katere je nedvomno že tedaj sodil Billie Joe Armstrong, frontmen Green Day, so takrat sklenili svetu sporočiti: Punk ni mrtev. Armstrong je bil kot mulc in fan izginulih zasedb Sex Pistoles, the Clash, Ramones in ostalih, ki so krojila zgodovino punka, nedvomno del tega gibanja. Toda znano geslo pankerjev iz konca osemdesetih in začetka devetdesetih (Punk is not dead!), ki je krasilo zidove vsakega malce bolj urbanega zaselka, se je sprevrglo v veliko laž. Kajti če punk resnično ne bi umrl s svojimi pionirji, tudi Green Day včeraj ne bi nastopali v napolnjenih Stožicah. Morda tudi bi, a bi bil njihov nastop bolj podoben tistemu, ki ga je uprizoril dobitnik Nobelove nagrade Bob Dylan, ki ni publiki rekel niti dober večer.

Koketiranje s publiko

Izvajalcem nikakor ne moremo oporekati korektne rokenrol predstave, toda komercializacija nekdaj samooklicanih punk skupin je pač pustila svoje posledice. Armstrong, ki mu na odru niti slučajno ne manjka energije, je uspel dvorani večkrat povedati, da je Slovenija najlepša dežela na svetu. Da je pobožal ranjene slovenske duše, se je dvakrat celo odel v slovensko zastavo, ki so mu jo podali preko plota najzvestejši in očitno tudi zadosti domoljubni fani v prvih vrstah. Med starim hitom skupine 2000 Light Years Away je med publiko s posebno fračo nastreljal nekaj nagradnih majic. Izstrelki so dosegli tudi srečneže v tretjem nadstropju stožiške arene.

Sprehod skozi zgodovino z Beatli, Stonesi ...

Da je velik del publike imel očitne punkerske korenine, smo se lahko prepričali v trenutkih pred prihodom zvezd večera na oder. Obiskovalce so preko ozvočenja po nastopu predskupine Rancid, ki ostaja zvesta pankerskim koreninam, ogrevali rokerski evergrini. A najbolj se je vrsta pred šankom razvnela, ko je iz zvočnikov zadonel komad kultne ameriške punk zasedbe Ramones Blitzkrig Bop. "Hey-hoo! Let's go! Hey-ho! Let's go!" so navdušeno in na ves glas pritegnila žejna grla starejših obiskovalcev. Mlajši so malo pisano gledali, a jih je v nadaljevanju ogrevalnega dela potolažila Bohemian Rhapsody, stara skladna angleške skupine Queen, ki jo poznajo tudi najmlajši rokerji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta