(FOTO in VIDEO) Ni bil prepričan, če mu bo uspelo: Youtuber spekel največjo pico na svetu

Gregor Grosman
01.02.2023 06:30

Svojim sledilcem je Airrack obljubil, da se bo izdelave pice rekorderke lotil, če mu bo sledilo več kot deset milijonov ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pica velikanka za Guinnessovo knjigo rekordov.
Profimedia

Obljuba je obljuba in obljuba dela dolg. Priljubljeni youtuber Airrack s pravim imenom Eric Decker je skupaj s podjetjem PizzaHut spekel največjo pico na svetu. Zakaj? Ker je na družbenem omrežju Youtube presegel deset milijonov sledilcev. David Graves, predsednik uprave Pizza Huta, je rekord namenil vrnitvi na jedilnike legendarne pice iz devetdesetih let prejšnjega stoletja: Big New Yorker. Omenjena pica je enostavna, saj so na njej zgolj paradižnikova mezga, sir in salama, vse prej kot enostaven pa je bil podvig, ki so se ga lotili v ogromni dvorani kongresnega centra v Los Angelesu, kjer so okroglo pico sestavili iz kvadratnih kosov testa.

Največja pica na svetu, ki so jo vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, je merila malenkost manj kot 1300 kvadratnih metrov, razrezali pa so jo na 68.000 kosov. Zanjo so porabili 6192 kilogramov testa, 2244 kilogramov paradižnikove mezge, 3991 kilogramov sira in 630.496 rezin salame. Ker za takšno velikanko, premer je imela 40,3 metra, ne obstaja dovolj velika peč, so morali biti picopeki iznajdljivi. Testo in nadev so pekli z gornje strani s pomočjo posebnih peči, ki so jih odsek za odsekom premikali in tako zagotovili, da je bila v celoti dobro pečena.

Airrack je celotni proces priprave prenašal v živo preko interneta, v nekem trenutku je dogajanje spremljalo več kot deset milijonov ljudi. Danes ima, tudi na račun uspešnega rekorda, na svojem kanalu že 11,8 milijona sledilcev. Operacijo "pica rekorderka" je v videu začel z besedami: "Gledate na prizorišče, na katerem bo nastala največja pica na svetu. Ali pa bo šlo za moj največji neuspeh, če tole zamočim." Globoko je pogoltnil slino in se skupaj z več sto ljudmi lotil dela.

S picami Airracka povezuje prigoda iz otroštva, ko je za svoj osmi rojstni dan priredil zabavo, ki pa se je ni udeležil nihče izmed njegovih prijateljev. Lani pa je svojim sledilcem obljubil, da bo novo zabavo priredil, če mu pred koncem leta uspe zbrati več kot deset milijonov sledilcev. Poseben izziv mu je predstavljala zahteva Guinnessove knjige rekordov, ki je določala, da mora biti pica sestavljena in pečena v 48 urah. Zaradi higienskih določil.

Pizza Hut je zagotovil vse potrebne sestavine in strokovno podporo, kljub temu pa začetek ni bil obetaven, napredovali so (pre)počasi. Medtem ko so Airrack in njegova druščina spali, je druga ekipa neumorno delala naprej. Zjutraj pa so prestavili v višjo prestavo. Preizkusili so, ali je resnično najhitrejši način na testo nanesti paradižnikovo mezgo z uporabo gasilske cevi in pršilnika. Prav tako so skušali sir čim hitreje raztresti po mezgi s pomočjo spusta po zip-linu iz dvigala. Salamo pa so na podlago preprosto izstrelili iz katapulta in se pri tem vidno zabavali.

Zvezdnik družbenih omrežij je bil navdušen tudi nad tem, da nobenega kosa pice niso zavrgli. Pico so donirali lokalnim jedilnicam in dobrodelnim organizacijam v Los Angelesu, kjer se hranijo brezdomci in drugi pomoči potrebni prebivalci. Prejšnji Guinnessov rekord za največjo pico so leta 2012 dosegli italijanski kuharji Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi. Velikanko, ki je takrat merila 1261,65 kvadratnega metra, so poimenovali Ottavia, testo zanjo pa so izdelali brez glutena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta