(FOTO in VIDEO) Večerov izlet po Kapadokiji: Po ogledu Mevlanovega mavzoleja še mimo vulkana Hasan

Igor Selan Igor Selan
08.03.2023 06:32

Spomladanski izlet Večera in Sončka za ljubitelje Orienta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drugi dan Večerovega izleta s Turistično agencijo Sonček v Turčijo se je nadaljeval s celodnevno vožnjo iz Antalyje v Kapadokijo.
Igor Selan

Drugi dan Večerovega izleta s Turistično agencijo Sonček v Turčijo se je nadaljeval s celodnevno vožnjo iz Antalyje v Kapadokijo. Po uri vožnje smo prispeli do gorovja Taurus, ki ločuje sredozemsko obalno regijo od osrednje anatolske planote, in se povzpeli na dobrih 1800 metrov nadmorske višine, kjer nas je po prijetnih obalnih 20 stopinjah Celzija pričakal sneg. Od tam nas je pot vodila do Konye, dvomilijonskega glavnega mesta istoimenske province, ki se je v zadnjih letih razvila v eno najmočnejših industrijskih središč v Turčiji.

Igor Selan

A ima Konya za Turke tudi precej globji pomen. Tukaj  namreč leži grobnica Jalāla al-Dīn Muḥammada Rūmīja, kasneje znanega pod imenom Mevlana. Če vam ni znan kot pesnik, vam gotovo ni neznana njegova religiozna zapuščina, je namreč začetnik reda vrtečih se Dervišev, katerih ples si bomo ogledali v prihodnjih dneh. Kolikšen pomen ima Mevlana za Turke zgovorno priča podatek, da njegov mavzolej v Konyi letno obišče okrog 1,5 milijona ljudi, večinoma domačinov, ki je tudi danes bil nabit do zadnjega kotička.

Konya ima za Turke tudi precej globji pomen.
Igor Selan
Najmanjši koran na svetu.
Igor Selan

V mavzoleju smo si ob njegovem sarkofagu ogledali tudi najmanjši koran na svetu, seveda pa nos pomolili tudi k umetelno okrašeni skrinji, v kateri naj bi se skrival delček brade preroka Mohameda, edina Mohamedova relikvija v celotni Turčiji. In ko rečem pomolili nos, mislim dobesedno, relikvija naj bi namreč oddajala poseben vonj, ki ga je moč zaznati le, če se skloniš dovolj blizu k majhnim odprtinam ob spodnjem robu. 

Igor Selan
Igor Selan

Po ogledu mavzoleja nas je pot vodila tudi mimo vulkana Hasan, 3268 metrov visokega očaka, ki je eden od najzaslužnejših za izgled tukajšnje pokrajine, in nas pripeljala v Nevšehir (Novo mesto) kot Maribor veliko mesto v Kapadokiji, ki bo izhodišče za izlete prihodnje tri dni. 

Po ogledu mavzoleja je Večerove izletnike pot vodila mimo vulkana Hasan.
Igor Selan
Igor Selan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta