(FOTO) Iz morja se je dvignila skrivnostna kamnita piramida, visoka za dva Eifflova stolpa

D.Ži
30.03.2023 11:11

Prizor, ki se zdi kot iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma. Skalnata tvorba magično privlači avanturiste, a v sebi skriva smrtonosno nevarnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ballova piramida je visoka neverjetnih 562 metrov.
Profimedia

Najvišji kamniti stolp na svetu je od daleč videti kot pika v Tasmanskem morju, obrobnem morju Tihega oceana med vzhodno obalo Avstralije in otoki Tasmanija na zahodu, Novo Zelandijo, Norfolkom in Nova Kaledonijo na vzhodu.

Tisti, ki so to čudo narave že imeli priložnost videti v živo, niso mogli verjeti, kako veliko je. S svojimi 562 metri, ki se dvigajo iz neskončne modrine, se zdi, da se Ballova piramida dotika oblakov.

Profimedia

Ta kamniti starček, skoraj dvakrat večji od Eifflovega stolpa, se nahaja približno 700 kilometrov severovzhodno od Sydneyja. Piramida je pravzaprav ugasli vulkan, nad morjem pa je ostal samo vrh, nazadnje je bila aktivna pred sedmimi milijoni let.

Od takrat se okoli skale igrajo ptiči, ribe in druga morska bitja, pritegne pa tudi pozornost jadralcev, pilotov in plezalcev, ki sanjajo o vzponu na vrh. Prvi človek, za katerega je znano, da splezal na vrh skalnate piramide, je bil Henry Ball, ki jo je očitno poimenoval po sebi. Henry je mimo priplul leta 1788 z ladjo Supply, ki je prevažala naseljence v Norfolk.

Približno 20 kilometrov od piramide je otok Lord Howe, s katerega pogosto odplujejo čolni proti Ballovi piramidi, da bi občudovali velikost tega avstralskega morskega Everesta.

Profimedia

Le redki plezalci so se prebili skozi močne valove in se povzpeli na vrh piramide. Morje je le del preizkušnje, tukaj so še krhke skale, ki se rušijo v morje in predstavljajo veliko nevarnost za plezalce, zato je plezanje po piramidi prepovedano. Kazen za neposlušne plezalce znaša 5000 dolarjev oziroma okoli 3000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta