(FOTO) Kot prizor iz sanj: Ta pisana plavajoča tržnica je pravi raj za popotnike, a vstati morate zelo zgodaj

D.Ži
20.03.2023 12:55

Plavajoče tržnice v Aziji niso nič nevsakdanjega, a je le malo takšnih, ki so tako spektakularne, kot je znamenita Lok Baintan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razen same reke, ki je grde rjavkaste barve, je vse ostalo neverjetno pisano.
Profimedia

Indonezijsko mesto Banjarmasin v Južnem Kalimantanu na Borneu je znano kot mesto tisočerih rek. Nahaja se na vzhodni strani reke Barito, seka pa ga manjša reka Martapura, ki je dobila ime po starodavnem mestu, nekdanji prestolnici kraljestva Banjar v 17. stoletju.

Profimedia

Reka je že več generacij del družbenega, gospodarskega in kulturnega življenja. Hiše, postavljene na kolih, vodne poti namesto cest in izsušeni vrtovi so jasen dokaz življenja ob rekah. Na reki poteka tudi trgovina. V Banjarmasinu so tri znane plavajoče tržnice, Muara Kuin, Siring ter največja in najbolj privlačna – Lok Baintan.

Čolnički in barantanje

Plavajoča tržnica Lok Baintan, ki obstaja že od 18. stoletja, je zanimiva priložnost za spoznavanje lokalne kulture in pri tem tudi kulinarično odkrivanje. Vsako jutro pred 6. uro konvoji jukungov, tradicionalnih čolnov, nežno po vodni gladini drsijo proti Lok Baintanu, od koder vsi skupaj nadaljujejo še nekaj kilometrov navzdol. Trgujejo kar med plovbo, dokler pripeka ne postane premočna. Njihov obratovalni čas se zaključi že okoli 9.30.

Profimedia

Trgovci s svojimi natrpanimi čolni prihajajo k strankam s praznimi čolni. Ponujajo zelenjavo, ribe, sadje, tradicionalne piškote in prigrizke. Tukaj še vedno živi menjava blaga, barantanje pa je seveda samoumevno, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Razen same reke, ki je grde rjavkaste barve, je vse ostalo neverjetno pisano. Ponudbo sadja in zelenjave določa sezona. Čolni so pobarvani v živahne barve, takšna so tudi oblačila trgovcev, najpogosteje trgovk. Zaradi igre barv je tržnica pravi plavajoči spektakel.

Zajtrk na reki

Tudi kuha se na čolnih, zato zajtrka na reki ne smete zamuditi. Poleg kave ali čaja se ne odrecite okusnim tradicionalnim prigrizkom, kot so sveže ocvrte banane ali pekovski izdelki, polnjeni z različno zelenjavo.

Profimedia

Do plavajoče tržnice Lok Baintan lahko pridete iz središča mesta z ladjo, kar bo trajalo le kakšne pol ure. Lahko pridete tudi po cesti, vendar bo trajalo dvakrat dlje, na koncu pa boste tako ali tako morali v čoln.  

Profimedia

Tržnica Lok Baintan je znana turistična atrakcija, priljubljena med gurmani in fotografi, zato se boste brez težav dogovorili za prevoz do svoje nastanitve, lahko pa poiščete tudi nekoga, ki vas bo odpeljal do nje. 

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta