(FOTO) Mnogo ceneje kot na Jadranu: Presenetilo vas bo, kako malo vas bo stal dopust na rajskem Baliju

D.Ži
28.03.2023 11:07

Draginje vse bolj vajeni Evropejci pozabljajo, da lahko še vedno za malo denarja dobijo veliko lepote in sprostitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaža Pandawa je kot nalašč za osupljive počitniške fotografije.
Profimedia

Dva tedna bivanja v hotelih na jadranski obali bi lahko resno ogrozila stanje na vašem bančnem računu, po nekaterih ocenah so cene lanske sezone bile od 25 do 50 odstotkov višje od prejšnje, pa že takrat niso bile med najcenejšimi v Evropi. Glede na prehod na evro in vsakodnevne podražitve kdo ve, kaj turiste čaka letos. Vemo le, da ugodne cene nastanitev na Jadranu zvenijo vse bolj kot znanstvenofantastični film, piše hrvaški portal PunKufer.

Bali je poln tradicije in zgodovine. 
Profimedia

Zato ni slaba ideja raziskati tudi kakšne bolj odročne kraje, kjer vas bodo z ugodnimi letalskimi vozovnicami počitnice sredi raja stale veliko manj. Hkrati boste spoznali novo kulturo, kulinariko in se vrnili z novim navdihom. Takšna destinacija je čarobni Bali.

Otoška kulinarika je polna svežih, eksotičnih sestavin. 
Profimedia

Bali je čudovit indonezijski otok, ki vsako leto privabi nešteto turistov. S svojo osupljivo pokrajino, čudovitimi plažami in živahno kulturo ni nič nenavadnega, da je postal priljubljena destinacija za popotnike, v zadnjem času večinoma digitalne nomade, ki tam ostanejo več mesecev.

Ena najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti pred potovanjem na Bali, je, kaj lahko pričakujete glede cen. Te bodo kakšnega draginje vajenega Evropejca zelo presenetile. 

Nastanitev na Baliju

Cene nastanitev na Baliju se zelo razlikujejo glede na vrsto nastanitve, ki jo iščete. Najdete lahko vrhunske luksuzne hotele in letovišča, ki lahko stanejo več sto dolarjev na noč, obstajajo pa tudi cenovno ugodne možnosti, kot so hostli, penzioni in nizkocenovni hoteli, ki so lahko od 10 do 15 USD na noč. Če iščete nekaj vmes, se lahko hoteli in letovišča srednjega razreda gibljejo od 50 do 150 USD na noč. Da, v Aziji še vedno najraje računajo v dolarjih, ne evrih. 

Znamenite riževe terase Jatiluwih
Profimedia

Prevoz po Baliju

Cene potovanja po Baliju se lahko razlikujejo tudi glede na način prevoza. Taksiji in zasebni vozniki so lahko precej dragi, saj pogosto računajo na podlagi prevožene razdalje. Vendar pa je najem skuterja lahko ugodnejša možnost, ki se giblje od 4 do 10 USD na dan. Promet na Baliju je precej gost in ceste so lahko zelo zahtevne za tiste, ki tega območja ne poznajo.

Eksotično bujno rastje vas spremlja na vsakem koraku.
Profimedia

Hrana in pijača

Bali ponuja široko paleto hrane, od tradicionalne balijske kuhinje do mednarodnih jedi. Če jeste v lokalnih "warungs" (majhnih restavracijah), ne boste porabili veliko, saj se cene obrokov začnejo že pri približno enem ameriškem dolarju na osebo. Prav tako lahko najdete bolj prestižne restavracije po višjih cenah, s cenami v razponu od 10 do 50 USD na obrok. Lokalno pivo in koktajli lahko stanejo od 2 do 10 USD, odvisno od lokala, ki ga obiščete.

Tu in tam vam pot prekriža kakšna navihana opica. 
Profimedia

Aktivnosti in zanimivosti

Od obiska čudovitih templjev do občudovanja osupljivih slapov – na Baliju ne bo manjkalo aktivnosti. Vstopnice za nekatere najbolj priljubljene znamenitosti, kot sta tempelj Uluwatu in riževe terase Tegallalang, lahko stanejo od 1 do 10 USD. Turistične dejavnosti, kot so vodni športi in organizirani dnevni izleti, lahko stanejo več, cene pa se gibljejo od 20 do 100 USD. Ne pozabite, da prihaja na Bali vse več turistov prav zaradi pestrosti in lepot, cene pa neopazno, a zanesljivo rastejo, piše hrvaški PunKufer.

Eden od številnih templjev, po katerih slovi otok. 
Profimedia

Nakupovanje na Baliju

Bali je znan po ročnih delih, vključno z lesenimi rezbarijami, tekstilom in srebrnim nakitom. Spominke in ročne izdelke lahko najdete po vsem otoku, cene pa se razlikujejo glede na kakovost in lokacijo. Barantanje je pričakovan del nakupovalne izkušnje, zlasti na lokalnih trgih Ubud in Kuta.

Čudovite noše. Domačini skrbno negujejo svoje izročilo. 
Profimedia

Bali ponuja veliko možnosti za vse vrste popotnikov, ne glede na to, ali potujete z nizkim proračunom ali pa imate več denarja in iščete vrhunska, a tudi dražja doživetja.

Sončni zahodi na Baliju so naravnost rajski. 
Profimedia

Cene na Baliju se torej zelo razlikujejo, zato je pomembno, da predhodno opravite raziskavo in določite proračun, ki ga potrebujete. Kljub vsemu Bali ponuja veliko za vaš denar, zaradi česar je cenovno ugodna in privlačna potovalna destinacija. Na vas pa je, da poiščete poceni let in uživate v raju na Zemlji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta