Eden največjih naravnih čudes se skriva v Evropi: 40 tisoč vulkanskih stebrov, ki vodijo do morja, je mnoge pogubilo

D.Ži
23.05.2023 10:55

Vulkanski izbruh je ustvaril pokrajino, ki spominja na svetove iz znanstvenofantastičnih filmov. Tudi kakšna ladja se je že raztreščila tam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor, ki se zdi kot iz nekega drugega sveta.
Profimedia

Obala Antrim na Severnem Irskem je eden tistih krajev na svetu, ki se zdijo neresnični, kot filmska kulisa, ki ne sodi v današnji čas in prostor. In zagotovo najzanimivejši del na tem odseku, dragulj v kroni pravljične obale, je Velikanov prehod.

Narava je skozi milijone let ustvarila eno najbolj edinstvenih pokrajin. 
Profimedia

Pred 50 do 60 milijoni let je vulkanski izbruh oblikoval to mojstrovino narave, ki jo sestavlja približno 40 tisoč bazaltnih stebrov, približno 3 kilometre severno od mesta Bushmills. Edinstven primer, kako lahko ohlajanje bazaltne lave ustvari izjemno pokrajino, je prepoznal tudi Unesco in ga leta 1986 uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Redka fotografija Velikanovega prehoda iz začetka 20. stoletja.
Profimedia

V času, ko so si ljudje nerazumljive pojave razlagali z legendami, se je rodila zgodba o tem, kako je irski bojevnik Finn McCool zgradil nenavadne stebre za boj proti škotskemu tekmecu Benandonnerju, in prav po tej zgodbi je neverjetna pokrajina dobila ime, piše portal PunKufer. 

Čeprav se stebri zaradi morja neprestano spreminjajo, se zdi, da se je tukaj čas ustavil. 
Profimedia

Čeprav je bil Velikanov prehod znan lokalnemu prebivalstvu, velja leto 1692, ko je škof William King obiskal to območje, za leto njegovega odkritja. Stoletja so morala preteči, preden je prehod prejel pozornost, ki si jo zasluži, in v 19. stoletju so se turisti začeli zgrinjati na sever Irske, da bi videli stebre, ki se vzpenjajo tudi do 12 metrov visoko.

Leta 1996 je stebre obiskal tudi takratni valižanski princ Charles. 
Profimedia

Velikanov prehod ni nenevaren. Tam se je v preteklosti raztreščilo več ladij, v tragediji iz 16. stoletja, ko je tam nasedla galeja španske armade, je življenje izgubilo več kot tisoč ljudi.

Turisti so naravno atrakcijo seveda vzeli povsem za svojo. 
Profimedia

Če imate priložnost, ga obiščite. Če boste zelo pozorno pogledali neverjetne stebre, boste videli zanimive oblike, ki jih je ustvarila narava. Pečine fantastičnih stebrov ohlajene lave se občasno rušijo v Irsko morje in tvorijo oblike, ki nosijo zanimiva imena, kot so: Velikanov škorenj, Velikanovo oko, Pastirske stopnice, Satovje, Velikanske orgle, Dimniški stebriči, Velikanova vrata in Kamelja grba. 

Velikanov prehod sodi med tiste atrakcije, ki si jih svetovni popotniki nujno želijo videti v živo. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta