(FOTO) Vam je všeč Santorini, a ne marate gneče? Našli smo otok, ki je popoln za vas ...

D.Ži
30.05.2023 12:00

Morda še niste slišali zanj, a prav mogoče bo šarmantni Serifos postal vaša nova sanjska dopustniška destinacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pristno kikladsko vzdušje, le brez turističnega kaosa.
Profimedia

Serifos je otok z zanimivimi rudarskimi naselji, veličastno zgodovino in posebnim slogom. Je redko poseljen otok v verigi Kikladov. Velik del suhega, hribovitega terena je na njem ostal nedotaknjen, le pešpoti in redke kmetije tu in tam presekajo naravno idilo. Znan je tudi kot "železni otok" zaradi svoje bogate rudarske zgodovine. Ima impresivno skalnato obalo, več kot 70 plaž, 100 cerkva, 10 dobro označenih pohodniških poti in le 1400 stalnih prebivalcev.

Neenakomeren teren Serifosa je razlog za veliko raznolikost plaž. Skalnati in prodnati ali zlato obarvani pesek se meša s kristalno čistim temno modrim morjem. Do večine plaž je mogoče priti z avtomobilom, do nekaterih pa le peš ali s čolnom. Ponos otoka je Psili Ammos, ki je prejela nagrado za naj plažo med dvajsetimi najlepšimi plažami v Evropi.

Image: 142650691, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Otoška naselja so zgrajena na tradicionalen način, videli boste pobeljene hiše z modrimi okenskimi okvirji, ki dopolnjujejo lepoto naravnega okolja in spominjajo na priljubljeni Santorini. Serifos ni daleč od Aten, le dve uri in pol s hitrim trajektom in približno štiri ure s klasičnim trajektom. Je priljubljena destinacija in ima oboževalce, ki ga obiščejo vsako leto, bodisi za vikend ali za daljše bivanje, piše hrvaški portal PunKufer.

Image: 141168011, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Serifos je pogosta izbira tistih, ki si želijo sproščenih počitnic, tukaj lahko preizkusite tudi številne aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo po označenih poteh, plezanje, gorsko kolesarjenje in potapljanje. 

Profimedia

Plaža Psili Ammos, najbolj znana plaža na Serifosu, velja za najlepšo plažo, in to z dobrim razlogom. Za plažo je značilen fin pesek zlatega leska in kristalno čisto morje.

Profimedia

Obiskovalci lahko uživajo v vodnih športih in plažnih kavarnah. Če iščete mir, je plaža Vagia skriti biser za vas.

Image: 57393079, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Ta plaža ponuja mirno okolje s čistim turkiznim morjem, popolnim za potapljanje ali plavanje. Obiskovalci lahko uživajo v restavraciji in baru na plaži. Plaža Lia je še en skriti dragulj v osamljenem zalivu, do katerega je mogoče priti le s čolnom ali peš. Plaža je obdana s skalami, ki ustvarjajo naravni bazen kot nalašč za raziskovanje morskega življenja in uživanje v mirnem okolju.

Greece, Cyclades Islands, Serifos island, Hora the capital city,Image: 162121880, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Če med dopustom radi raziskujete zanimivosti, jih je tukaj na pretek. Arheološki muzej Serifos se nahaja v glavnem naselju Chora in prikazuje bogato zgodovino in kulturo otoka. Obiskovalci si lahko ogledajo starodavne artefakte, vključno z lončenino, orodjem in skulpturami iz helenističnega in rimskega obdobja.

Seriphos/Sérifos (Kykladen, Griechenland),Livádi,Hafen.Die Fähre "Milos Express" der Lindos Lines im Hafen von Livádi.Foto, undatiert.,Image: 277472234, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

V bližini je samostan Taxiarches, čudovit verski spomenik, ki se nahaja na vrhu hriba s pogledom na mesto Livadi. Samostan je bil zgrajen v 16. stoletju in je dom zakladnice verskih ikon in artefaktov, še piše PunKufer.

Greece, Cyclades islands, Cyclades cat,Image: 162318731, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Verjetno najbolj priljubljena znamenitost na otoku je beneški grad Serifos, trdnjava, ki je bila zgrajena v 15. stoletju za zaščito otoka pred piratskimi napadi. Obiskovalci lahko raziskujejo grajsko obzidje, stolpe in vrata ter uživajo v čudovitem pogledu na Egejsko morje.

This is a typical traditional Greek house found at the Cyclades island of Greece. The Cyclades Greek: ?????de?, is a Greek island group in the Aegean Sea, southeast of mainland Greece and a former administrative prefecture of Greece. They are one of the island groups which constitute the Aegean archipelago. The name refers to the islands around (??????), the sacred island of Delos. The Cyclades comprise about 220 islands, the major ones being Amorgós, Anáfe, Ándros, Antíparos, Delos, Escháte, Íos, Kéa, Kímolos, Kýthnos, Melos, Mýkonos, Náxos, Páros, Folégandros, Sérifos, Sífnos, Síkinos, Sýros, Tenos, and Thera or Santoríni. Most of the smaller islands are uninhabited. Ermoupolis, on Syros, is the chief town and administrative center of the former prefecture. The islands are peaks of a submerged mountainous terrain, with the exception of two volcanic islands, Milos and Santorini (Thera). The climate is generally dry and mild, but with the exception of Naxos the soil is not very fertile; agricultural produce includes wine, fruit, wheat, olive oil, and tobacco. Cooler temperatures are in higher elevations and mainly do not receive wintry weather.,Image: 166885187, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta