(FOTO) Na tleh so plesali plesalci, v zraku letala

M. S.
18.09.2024 11:53

Jurij Batagelj je z letalsko-plesnim šovom Lubejzn je u zraki poskrbel za pravi spektakel v Vipavski dolini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Messerschmitt Me-262
Tian Pustovrh

Prireditev Lubejzn je u zraki je številnim obiskovalcem na idiličnem letališču Modelarskega društva Ventus v Vipavi ponudila edinstveni spektakel, prvi tovrsten v Sloveniji. Organizatorji so Vipavsko dolino za en dan spremenili v prizorišče nepozabne zgodbe o ljubezni do modelarstva, plesa, glasbe, umetnosti in nostalgije.

Vrhunec dneva je bil dvourni program letalsko-plesnega šova, ki ga je skrbno zasnoval plepleučitelj, koreograf in mentor Jurij Batagelj. Šov je obiskovalce in gledalce popeljal skozi razvoj letalstva, plesa in glasbe prve polovice 20. stoletja. Na letališču v Vipavi se je tako zgodila prava čarovnija, tako v zraku kot na tleh. Dogajanje je bilo preplet plesnih nastopov, letalskih vragolij in nostalgične glasbe, ki je obiskovalcem pričaralo pravo potovanje skozi čas.

Kar devet letal hkrati je bilo na nebu

V ospredju dogajanja so bile svetovno priznane mednarodne modelarske skupine, ki so s svojimi dih jemajočimi letalskimi nastopi natančno izdelanih maket letal iz obdobja druge svetovne vojne, dvignile gledalce na noge. Legendarni The Legendary Fighters, Team Kolm Engine, Viennese Flying Cirkus in slovenska zasedba The Flying Bandits z Jurijem Batageljem na čelu in ostalimi priznanimi slovenskimi modelarji so bili s svojimi spektakularnimi letalskimi točkami prava paša za oči. Kar devet letal hkrati je na zaključnem aktu poletelo po nebu, ustvarjajoč koreografijo v zraku, ki je navdušila obiskovalce.

Messerschmitt Me-262
Aljoša Jarc
Jurij Batagelj in B-24 liberator
Pručka

Kreativne delavnice tudi za otroke

Med programom so se zvrstili tudi izjemni plesni nastopi. Jagoda in Jurij Batagelj sta s svojo dovršenostjo in domiselnostjo ustvarila predstavo, ki je izstopala kot prava umetniška mojstrovina. Dekleta iz skupine The Shorties Chorusline ter plesni trojček, ki so ga sestavljale Tadeja Pavlič, Ana Kondič in Jasna Potočar, so navdušila s svojimi energičnimi nastopi.

Dogodek Lubejzn je v zraki je navdušil obiskovalce
Pručka

Spektakel je otvoril Peter Dekleva, kitarist priznane glasbene skupine Hamo & Tribute 2 Love s svojo domiselno različico slovenske himne. Pevki Zala Smolnikar in Kaya Tokuhisa z vokalnimi nastopi in s čutnimi izvedbami sta pričarali neverjetno vzdušje.

Dogodek pa ni bil namenjen le odraslim, temveč je navdušil tudi najmlajše obiskovalce. Ves dan so se v okviru 1. Mednarodnega modelarskega srečanja vojnih ptic otroci udeleževali kreativnih delavnic, kjer so lahko razvijali svoje ročne spretnosti in uživali v interaktivnih dejavnostih, ki so jih posebej za ta dogodek pripravili partnerji projekta Garaža Ajdovščina, Park vojaške zgodovine in ekipa Back to Basics. Posebno pozornost je pritegnila tudi predstavitev nagrajenega brezpilotnega letalnika SQA eVTOL, ki ga je predstavilo podjetje C-Astral.

Nemška letalska skupina The Legendary Fighters
Pručka
Plesna skupina The Shorties Chorusline
Tian Pustovrh

Da je bilo nostalgično vzdušje popolno, so poskrbela še starodobna vojaška vozila iz ljubljanskega društva Jeep Slovenija, ki so popestrila vzdušje in obiskovalce popeljala nazaj v čas 40ih let prejšnjega stoletja. Zvečer pa so se obiskovalci lahko učili osnovnih plesnih korakov swinga ter zaplesali ob živih ritmih The Jackpots banda, ki je večerno dogajanje spremenil v pravo plesno evforijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta