(FOTO) Nekoč je bilo življenje: Voda zalila 5 vasic, ostal je le skrivnostni zvonik, ki moli iz jezera

D.Ži
04.04.2023 09:47

Španska Huesca vse več popotnikov vabi z razgledi, ki se zdijo kot iz nekega drugega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz umetnega jezera moli cerkveni stolp, ki pokrajini dodaja pridih skrivnostnosti. 
Profimedia

Na severovzhodu Španije, nedaleč od meje s Francijo, se nahaja provinca Huesca z istoimenskim mestom, ki priteguje veliko pozornosti popotnikov, željnih nenavadnih prizorov. Huesca, znana po poplavljenih in zapuščenih vaseh, gorskih in hribovitih predelih, privablja pohodnike in ljubitelje narave.

Na nekdanjih pet vasic spominja le še trpežni zvonik. 
Profimedia

Tu boste zagledali goro Aneto, najvišjo goro Iberskega polotoka. Tu je tudi Mont Perdu, kjer sta dve največji in najgloblji soteski v Evropi, Ordesa (nacionalni park) in Pineta. Eno od privlačnih znamenitosti je mogoče videti sredi rezervoarja vode Mendiano.

Mallos de Riglos, nenavadna skalna formacija je svojevrstna atrakcija. 
Profimedia

Potopljeni cerkveni stolp iz 16. stoletja je edina zgradba, ki daje slutiti, da je bila na tem mestu nekoč vas, ki jo je izbrisalo umetno jezero, eden največjih rezervoarjev v Španiji.

Slap Cola de Caballo pod goro Perdido
Profimedia

Glede na vodostaj je stolp včasih večji, včasih pa je podoben škratu sredi modrine. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je voda iz zgornjega toka reke Cince zalila kar pet vasi in popolnoma spremenila podobo tega območja.

Neokrnjena narava je še posebej lepa v pomladnem času. 
Profimedia

Mendiano, kjer stoji trpežen zvonik, je medtem postal priljubljen cilj pohodnikov, planincev in radovednih potapljačev. Jezero se nahaja na nadmorski višini okoli 500 metrov, dolgo je 6 do 7 kilometrov in široko 2 do 3 kilometre, od tam se lahko odpravite proti vasi Samitier in jezeru El Grado.

Staro graščino si je vsekakor vredno ogledati tudi od blizu.
Profimedia

Tisto, zaradi česar je ta košček Španije poseben in zakaj prihajajo planinci z vsega sveta, je spektakularna skalna formacija, ki se dviga 200 metrov nad njim.

"Cvetoče skale" dodajajo pokrajini dramatičnost. 
Profimedia

Tako imenovani Mallos de Aguero ali Los Mallos izgledajo kot cvetoče skale in ustvarjajo panoramo, ki je, ko jo enkrat vidite, ne boste nikoli pozabili, piše hrvaški PunKufer.

Ljubki kamniti mostiček, kakšnih tukaj srečamo kar nekaj.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta