(FOTO) Prenovljeni A8: Drobne, toda dovolj pomembne spremembe

Vinko Kernc Vinko Kernc
11.05.2022 05:00

Četrto generacijo Audijeve zastavonoše, model A8 oziroma generacijo D5, so predstavili pozno jeseni leta 2017. Nedavno so mu namenili manjšo prenovo in takšen je odslej naprodaj tudi na našem trgu. Stane najmanj 98.640 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Audi A8: prenova prinaša motorno masko, ki bo prepoznavna po posebnih "krilcih" in po zalomljenem spodnjem delu žarometov. Doplačilo za podaljšano karoserijo znaša 3600 evrov.
Vinko Kernc

Ne preseneti, da prenova ni izdatnejša, saj je bil že ob predstavitvi, kot se spodobi, tehnično in opremsko med najsodobnejšimi na trgu. Zgolj dva milimetra je pri tem zrasel v dolžino, velja pa tako za običajno kot za podaljšano različico L. Spomnimo: osnovni v dolžino meri 5,19 metra, podaljšani pa 5,32. Brez posegov v karoserijo je nespremenjena tudi velikost prtljažnika, ki meri 505 litrov oziroma pri hibridni različici 390.

V notranjosti je malo sprememb. Med njimi je možnost izbire usnja v rjavi barvi konjaka - ta je bila do zdaj na voljo le v programu Exclusive.
Audi

Dodatna dva milimetra gresta na račun spremenjenega prednjega dela. Motorna maska ima drugače okrašene reže, v celoti drugačen odbijač ter novi obliko in tehniko žarometov. Ta sta serijsko v tehniki LED, za doplačilo pa sta še dve naprednejši tehniki, matrična LED in digitalna matrična LED, pri čemer je slednja tehnologija nova.

Audi A8 spada v razred prestižnih nemških limuzin, torej v razred, v katerem imata dovolj ali veliko kupcev tudi münchenski BMW in stuttgartski Mercedes-Benz.
Vinko Kernc

Novih je šest vrst platišč, prag pod vrati je spremenjen, zadaj je nekoliko poudarjen difuzor, zadnje luči so serijsko v tehniki OLED, nekaj novosti pa je tudi pri barvah: prenovljenemu A8 so namenili štiri nove (siva, zelena in dve modri), pet odtenkov barv pa je lahko tudi matiranih.

Osnovni paketi zunanjosti so štirje; basis in chrome poznamo že od prej, nova pa sta S line in S line s paketom diskretnih črnih dekorativnih elementov. Pri paketih S line je odslej novost ta, da obsegajo tudi notranjost, ki je zdaj športno-elegantna. S line se sicer od drugih paketov loči po drugačnih odbijačih, motorni maski, platiščih, (trikrakem) volanskem obroču, stopalkah in podobno.

Ko gre za notranjost, so pri Audiju nekoliko poenostavili izbiro oziroma ponudbo; usnje je serijsko, možno pa je izbrati tkanino Dinamica, ki je neke vrste ekološka različica poznane alcantare. Na zadnji klopi je mogoče doplačati za dodatna zaslona velikosti 10,1 palca (nameščena na vrhu hrbtov prednjih sedežev), ki sta lahko neodvisna od infozabavnega sistema vozila, manjši zaslon (5,7 palca) na sredinskem naslonjalu za roke, ki je bil doslej odstranljiv, pa je zdaj fiksen.

Tehnika prinaša natanko 38 asistenčnih sistemov, med njimi so (poleg že omenjenih naprednih žarometov) denimo samodejno parkiranje (ki je možno tudi s pomočjo pametnega telefona, stoječ poleg avtomobila), prediktivno aktivno podvozje, kamera tudi spredaj, asistenca za križišča, asistenca za ozke prehode in tako naprej.

Vinko Kernc

Pogonska ponudba obsega pet motorjev; dizelski zmore 210 kilovatov, bencinski pa 250, 338, 420 (S8) in 340 kilovatov. Vsi motorji imajo osemstopenjski menjalnik, pogon Quattro in blago hibridno tehniko, le 340-kilovatni bencinski je priključni hibrid. Najcenejši je dizel 50 TDI quattro (98.640 evrov), ki utegne biti tudi najbolj priljubljen na našem trgu. Najcenejši bencinski je 55 TFSI quattro (250 kW, 100.370 evrov), najdražji pa S8 4.0 TFSI quattro (143.050 evrov). Pri zastopniku menijo, da je na našem trgu prostora za okoli deset A8 na leto.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta