(FOTO) S Sončnim vzhodom po vzhodni Sloveniji: Kjer gostje za svoj denar dobijo več

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
12.12.2023 07:00

Nova sprejemna oziroma incoming turistična agencija Sončni vzhod bo organizator potovanj na širšem območju med Pohorjem in Bočem, Slovenskimi goricami, Dravskim in Ptujskim poljem ter Prlekijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Gavez Volčjak

Vzhodna Slovenija se poleg termalnih vrelcev ponaša s številnimi naravnimi znamenitostmi, ohranjenimi obrtmi in običaji, vrhunsko gastronomsko ponudbo in zanimivimi etnografskimi prireditvami, predvsem pa z neprekosljivo gostoljubnostjo svojih prebivalcev. Vse naštete lastnosti so zagotovo zanimive tudi obiskovalcem iz drugih koncev Slovenije in iz tujine, če jih le odkrijejo in uvrstijo v svoj itinerar. Z namenom povečanja prepoznavnosti ponudbe in enotnega nastopa na tržišču je Razvojna agencija Slovenske gorice skupaj s partnerji vzpostavila tako imenovano sprejemno oziroma incoming turistično agencijo Sončni vzhod, ki bo sprejemni organizator potovanj na širšem območju med Pohorjem in Bočem, Slovenskimi goricami, Dravskim in Ptujskim poljem ter Prlekijo. S tem želijo gostom približati dostopnost kakovostnih petzvezdičnih doživetij na omenjenem območju.

Domanjko: "Območje ponuja številne lokalne, edinstvene, zelene, avtentične produkte"

V projektu Vzpostavitev modela trženja lokalne ponudbe z novoustanovljeno agencijo Sončni vzhod pod vodstvom omenjene Razvojne agencije Slovenske gorice sodelujejo lokalne akcijske skupine z vsega območja: LAS Ovtar Slovenskih goric, LAS Prlekija, LAS Dobro za nas (območje med Pohorjem in Bočem), LAS Bogastvo podeželja (območje ob Dravi in v Slovenskih goricah), LAS Lastovica (občine Hoče – Slivnica, Starše in Miklavž na Dravskem polju) ter TOTI LAS. Direktorica novoustanovljene TA Sončni vzhod dr. Milojka Domajnko, sicer direktorica RA Slovenske gorice, je ob zagonu agencije povedala, da so lokalne skupnosti in turistični deležniki pobudo za vzpostavitev modela trženja lokalne ponudbe dobro sprejeli: "Z zagonom novega sprejemnega organizatorja potovanj in izletov želimo gostom ponuditi svetovanje, informiranje, lokalno vodenje, organizirane prevoze in plačilo na enem mestu. Območje ponuja številne lokalne, edinstvene, zelene, avtentične produkte, ki so v turističnem svetu za zdaj manj poznani, vendar toliko bolj dragoceni. S povezano lokalno ponudbo bomo gostom odvzeli breme organizacije in jim tako zagotovili butičnost in individualni pristop." Za boljšo predstavo, kaj so cilji in naloge nove turistične agencije, so partnerji projekta za novinarje pripravili krajši izlet s predstavitvijo zgolj delčka turistične ponudbe opisanega območja. Pot je udeležence izleta iz Lenarta, kjer je sedež TA Sončni vzhod, vodila v Trnovsko vas, na lepo obnovljeno, 240 let staro Simoničevo domačijo, kjer so jim članice Društva gospodinj Trnovska vas pokazale pripravo tradicionalnih slovenskogoriške in prleške gibanice ter ocvirkovke in skutinega krapca. Prostovoljci so lahko tudi pomagali pri izdelavi gibanice, vsi udeleženci pa so pripravljene dobrote izdatno degustirali. Naslednja postaja izleta je bila na posestvu Sončni raj v Vodolah, kjer je samostojni sommelier Jernej Lubej vodil degustacijo nekaterih vzorcev iz tamkajšnje Fontane vin, lastnik Bogdan Mak pa je razkril najnovejšo ponudbo posestva, konopljino penino.

Degustacijo na posestvu Sončni raj v Vodolah je vodil sommelier Jernej Lubej. 
Tomaž Eisenhut/rra Podravje - Maribor
Prleška gibanica ima vsaj sedem "gib" in jo tradicionalno pečejo v lončeni posodi. 
Barbara Gavez Volčjak

Firbas: "Pri nas ljudje najdejo mir!"

Predstavitev nove turistične agencije se je končala s tiskovno konferenco v večnamenski dvorani v Lenartu, na kateri je župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger pozdravil ustanovitev agencije kot korak naprej v privabljanju obiskovalcev na to območje: "Vlaganja v infrastrukturo omogočajo zgolj osnovo za to, da ljudem predstavimo našo lepo pokrajino in s tem našim prebivalcem omogočimo tudi zaslužek." Bojan Firbas z Domačije Firbas kot predstavnik ponudnikov pa je menil, da je prednost nove agencije v pregledu nad ponudbo na celotnem območju. "Pri nas ljudje najdejo mir, manjše nastanitve, primerne za manj gostov, agencija pa bo točno vedela, kaj je aktualno pri vsaki hiši, in bo usmerjala goste. Da tujci ne bodo hodili na turistične kmetije v Avstrijo ali Švico, ampak bodo prihajali k nam, kjer za svoj denar dobijo več. Usmeriti se moramo v ciljne skupine, ki jih zanima naša ponudba, od kulinarike do aktivnega turizma, in jih primerno nagovoriti," je osnovno poslanstvo agencije strnil Firbas. In zakaj prav ime Sončni vzhod? "Ker smo na vzhodu Slovenije, kjer imamo največ sončnih dni na leto," je dejala direktorica Milojka Domajnko in dodala, da bo dolgoročno potrebnih še veliko vlaganj v lastne kompetence, v izobraževanje ponudnikov ter v promocijo turističnih produktov. Vlogo nove turistične agencije z lokalno ponudbo zato vidijo tudi kot podporo razvoju turizma in ponudnikov na tem območju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta