(FOTO) Sanjate bel božič? V teh čarobnih evropskih mestih vas te dni skoraj zagotovo čaka snežna pravljica

D.Ži
08.12.2023 11:16

Ker smo v Sloveniji že skoraj pozabili, kdaj smo nazadnje doživeli bel božič, se kot nalašč za adventni izlet zdijo evropska mesta, ki imajo decembra statistično največ snežnih dni. In čudovita so!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helsinki so decembra naravnost pravljični.   
Profimedia

Ne glede na to, ali imate radi sneg ali ne, je božič vedno lepši, če je mesto prekrito s snežno odejo, ki daje dodaten občutek umirjenosti in lepote, ne glede na to, ali ste zunaj in delate snežaka ali sedite ob radiatorju doma. Če radi potujete in si želite še kdaj doživeti bel božič, se odpravite v eno od teh mest, ki imajo statistično največ snežnih dni v decembru.

Helsinki, Finska – 16,5 snežnih dni na mesec

Na petem mestu je glavno mesto Finske, če želite tam uživati ​​v snežnih radostih, si kupite tako imenovane "pulkke", sani, ki jih lahko vidite povsod po mestu.

Snežni metež v središču Helsinkov. 
Profimedia

Ko jih kupite, se odpravite v park Sinebrychoff in se zapeljite po enem od mnogih hribov. Oponašajte Fince in se, ko vas zazebe do kosti, odpravite v eno od številnih savn in se ogrejte na "prijetnih" 80 stopinjah. Če ste dovolj pogumni, naredite še korak dlje in preizkusite drsanje na zamrznjenem Baltiku. 

Snežna finska melanholija v okolici prestolnice. 
Profimedia

Turku, Finska – 17 snežnih dni na mesec

Ostanimo še malo na Finskem, navsezadnje je tukaj tudi Laponska, dežela Božička. Turku je najstarejše mesto v državi, krasijo ga številni gradovi iz 13. stoletja.

Image: 649891173, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods. Contributor media restriction: {052965CC-CD94-4858-BEEC-F8A5CD8C38F4}, {052965CC-CD94-4858-BEEC-F8A5CD8C38F4}., Model Release: no
Profimedia

Eden od načinov za premikanje po mestu v decembru so drsalke, saj reka Aura zamrzne in lahko drsate po njej ter opazujete znamenitosti. Če iščete nekaj kulturnega, se odpravite v muzej Aboa Vetus Ars Nova, piše hrvaški portal PunKufer.

Turku je kljub mrazu zelo živahno mesto.  
Profimedia

Erfurt, Nemčija – 17,5 snežnih dni na mesec

Za nemške standarde majhno mesto v Turingiji ima nekaj več kot 200.000 prebivalcev, decembra je precej belo, v njem pa boste našli tudi številne bisere srednjeveške arhitekture, med drugim Marijino katedralo.

Barviti Erfurt tudi pozimi goste hitro očara.  
Profimedia

Na mostu Kramerbrücke boste posneli odlične fotografije, s katerimi boste zagotovo obogatili svoj Instagram profil.

Image: 786538321, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Vilna, Litva – 18,5 snežnih dni na mesec

Litovska prestolnica je najbolj znana po baročni arhitekturi v središču mesta, ki jo je Unesco leta 1994 uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Beautiful Vilnius city panorama in winter with snow covered houses, churches and streets. Aerial evening view. Winter city scenery in Vilnius, Lithuania.,Image: 640548501, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Če želite doživeti pravi zimski duh in se ukvarjati s športom, je za vas le 5 kilometrov oddaljeno smučišče Liepkalnis, ki ponuja čudovit razgled na mesto. Če dopusta ne nameravate preživeti aktivno, temveč kulturno, vam predlagamo obisk litovskega nacionalnega umetnostnega muzeja, kjer boste raziskali bogato zgodovino države.

Če decembra obiščete Vilno, je verjetnost, da vas bo pričakala snežna odeja kar velika.  
Profimedia

Talin, Estonija – 20,5 snežnih dni na mesec

Na prvem mestu je decembrski kralj snega, glavno mesto Estonije - Talin. Bivanje tam je pozimi čista romantika, stari del mesta, znan tudi kot Kesklinn, je pod zaščito Unesca in je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder na stari celini. Če uživate v zimskih športih, ne zamudite obiska Tallinn Song Festival Grounds, ki je pozimi središče različnih zimskih športov, piše PunKufer.

Image: 55128483, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Po celodnevnem druženju na snegu in mrazu in gretju s toplim čajem se prileže okusno kosilo. Estonska hrana je odlična, pa naj gre za mesne ali ribje sladice, spretni so tudi v pripravi tradicionalnih estonskih sladic. Poskusite slastni praznični testeni venček kringel. 

Talin ima najbolje ohranjeno srednjeveško mestno jedro v Evropi. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta