Nenavaden fenomen: Zakaj letala skoraj nikoli ne letijo čez Tihi ocean?

D.Ži
29.11.2023 11:02

Let čez največji ocean bi se pri nekaterih potovanjih zdel logičen, a obstaja več dobrih razlogov, zakaj letalske družbe raje izberejo druge poti, čeravno so daljše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tihi ocean je ogromen, z malo možnostmi zasilnega pristanka in veliko vremenskimi zapleti.  
Profimedia

Če na klasičnem zemljevidu pogledamo črto med Severno Ameriko in Azijo, ki prečka Tihi ocean, se zdi, da gre za najkrajšo letalsko povezavo med celinama, a letalski prevozniki se za let čez Tihi ocean praviloma odločajo le, če nimajo druge izbire. Zakaj?

Gre za največji ocean na svetu, in če bi prišlo do težav z letalom, bi pilot izjemno težko našel varen kraj za pristanek. Niti Aljaska nima veliko mednarodnih letališč, a se pristanek na Aljaski zdi naravnost odlična možnost v primerjavi s pristankom v oceanu.

Piloti imajo na splošno raje poti s čim več letališči. Število letalskih nesreč je v primerjavi s številom letal, ki vsak dan vzletajo in pristajajo z vseh svetovnih letališč, zelo majhno, a težko si je predstavljati kaj hujšega od okvare motorja 10 tisoč metrov nad Pacifikom. Skoraj zagotovo se ne bi končalo dobro.

Leto 2023 je postavilo nov rekord z najmanjšim številom nesreč in smrti v letalskem prometu. 
Profimedia

Čeprav se pogosto poudarja, da je pri letenju z letalom varnost absolutna prioriteta, ne smemo pozabiti, da je letalski promet izjemno dobičkonosen posel, cilj vsakega podjetja pa je prevoz potnikov po najkrajši možni poti, v čim krajšem času, s čim večjim prihrankom. Zato so izbrane poti vedno najkrajše možne, če izvzamemo izogibanje nekaterim naravnim katastrofam in vojnim območjem.

Med letenjem nad velikimi vodnimi površinami je večja verjetno slabega vremena. Letala bodo razmeroma zlahka premagala tropske nevihte in nekatere vrste orkanov, še posebej nevarne pa so nevihte s strelami. Pilotom svetujejo, naj jih zaobidejo, namesto da letijo skozi njih ali nad njimi. Redko se zgodi, da letala strmoglavijo zaradi neviht, a močne turbulence lahko med potniki povzročijo paniko, piše portal PunKufer.

Večina medcelinskih letov poteka čez Atlantski ocean. 
Profimedia

Pri izbiri poti leta je pomembno upoštevati tudi zračne tokove. Nastanejo v troposferi, najnižji plasti Zemljine atmosfere. Največ vremenskih preglavic nastane v tej plasti. Troposfera meji na stratosfero. Nadmorska višina te meje ni konstantna, ampak se nahaja na nadmorski višini od 6 do 19 kilometrov. Ravno zaradi teh nihanj višine, velikih razlik v temperaturi in tlaku nastajajo močni zračni tokovi, ki lahko dosežejo hitrosti tudi do 320 kilometrov na uro. Letenje v smeri zračnega toka lahko znatno skrajša let, letenje v nasprotni smeri toka pa ga lahko znatno upočasni. A če boste hoteli priti iz Amerike v Avstralijo, potem druge poti kot čez Pacifik ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta