(FOTO) Čaka, da se zaljubite vanjo: Ena najbolj posebnih evropskih prestolnic očara s šarmom, hrano in ugodnimi cenami

D.Ži
20.11.2023 11:31

Pri odkrivanju Evrope pogosto pozabimo na baltski konec, kjer se nahajajo čudovita mesta, polna zgodovine, arhitekturnih in gastronomskih presežkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vilna je brez dvoma ena najbolj posebnih evropskih prestolnic.  
Profimedia

Ko želite doživeti mesto, odkriti njegove skrivnosti in zanimivosti, ki niso vedno vključene v turistične vodiče, se je najbolje obrniti na ljudi, ki tam živijo. To so storili pri britanskem Guardianu in dobili vodič po očarljivi litovski prestolnici – Vilni.

Letošnje leto je bilo za Vilno več kot dobro. Litovska prestolnica je 25. januarja 2023 praznovala svoj 700. rojstni dan, nekaj mesecev kasneje pa je bila razglašena za zeleno prestolnico Evropske unije za leto 2025. In ja, simbolično – medtem ko Litva še naprej odločno zavrača svojo sovjetsko preteklost in se približuje Zahodu – je bila Vilna julija gostiteljica vrha Nata.

Veliko zgodovine, a mesto je hkrati tudi moderna metropola.  
Profimedia

Stanovalci imajo na kaj biti ponosni in zadovoljni. Glede na napredek mesta iz leta v leto želijo domačini svoje veselje deliti s turisti.

Znamenita katedrala v središču Vilne.  
Profimedia

Da bi bili nočni izhodi čim bolj prijetni, prijazni in varni, je mesto nedavno vzpostavilo celo "nočno pisarno", po anketi angleških novinarjev pa je bilo razglašeno za drugo mesto za najboljše kratke počitnice v Evropi. Vilna ima res veliko ponuditi, o njej so se razpisali tudi na hrvaškem portalu PunKufer.

Kultura

Okrožje Lazdynai, ki se nahaja osem kilometrov od središča mesta, se zdi kot še eno mikrookrožje sivih, rahlo razpadlih sovjetskih blokov. A to ne drži povsem. Stanovanjsko območje, zgrajeno med letom 1963 in zgodnjimi 70-imi, je razvila skupina premetenih litovskih arhitektov, ki so na podlagi raziskovalnih potovanj na Finsko subverzivno ustvarili zahodnjaški življenjski prostor v Sovjetski zvezi. To okrožje je večplastno, ceste so široke in arhitektura je edinstvena zahvaljujoč povezanim petnadstropnim stanovanjskim blokom in 16-nadstropnim nebotičnikom, ki so danes videti distopično. Leta 1974 je bil Lazdynai nagrajen z Leninovo nagrado – najvišjo nagrado, ki jo je bilo mogoče dobiti v ZSSR – za arhitekturo in je postal turistična atrakcija, standardni nosilec urbanističnega načrtovanja v Sovjetski zvezi.

Ob katedrali decembra zaživi eden najbolj ljubkih adventnih sejmov.  
Profimedia

Hiša-muzej Kazysa Varnelisa v bližini mestne hiše v Vilni je dom več kot 40 razstavnih prostorov, ki prikazujejo dela litovskega umetnika, ki se je v državo vrnil leta 1998 po skoraj štirih desetletjih bivanja v ZDA. Varnelis je umrl leta 2010, a ostaja znan po svojih delih, ki vključujejo 3D iluzije z elementi konstruktivizma, minimalizma in abstrakcije. Nekateri menijo, da so modernistične interpretacije litovske ljudske umetnosti. Muzej razstavlja tudi azijsko umetnost, skulpture in zgodovinsko pohištvo, ki ga je umetnik zbiral. Odrasli za vstop plačajo prijaznih 5 evrov.

Predpraznično vzdušje v prestolnici Litve prav posebno.  
Profimedia

Hrana

Pol ure hoje severno od središča mesta je tržnica Kalvariju turgus, ki je del mestnega družabnega tkiva že od leta 1903. Poleg zadovoljevanja gastronomskih in drugih potreb tržnica služi kot kulturni opomin, da je bila Vilna vedno kraj sobivanja. Pričakujte, da boste v ozadju pravoslavne cerkve slišali litovski, poljski, ruski in beloruski jezik.

Hales Turgus, glavna tržnica je pravi raj za dobrojedce.  
Profimedia

Upoštevajte, da so Litovci v svetovnem merilu v proizvodnji prekajenega mesa, vložene zelenjave in mlečnih izdelkov v vrhu, kar se kakovosti tiče, vsekakor pa poskusite domači sir (varškes suris), ki je poseben.

Glasba in zabava

Narodno gledališče opere in baleta je izjemen del modernistične arhitekture s steklenimi fasadami, ki se nahaja v bližini bregov reke Neris. Prizorišče, zgrajeno leta 1974, ponuja vse, kar bi pričakovali, od nastopov lokalnih glasbenih šol do opernih in vrhunskih baletnih predstav.

Narodno gledališče s prepoznavnimi skulpturami pred vhodom.
Profimedia

Cene vstopnic se začnejo pri okoli 11 evrih. Poleg tega, da gre za cenovno prijazno mesto v primerjavi z drugimi evropskimi prestolnicami, je kodeks oblačenja veliko bolj sproščen kot na zahodu, piše PunKufer.

Mesto je kot nalašč za tiste, ki radi odkrivajo turistično manj oblegane evropske prestolnice.  
Profimedia

Lukiskiu kalejimas 2.0 je na drugem koncu kulturnega spektra, mestu je stavba nekoč služila kot glavni mestni zapor med letoma 1905 in 2019. Nekoč dom zapornikov, vključno z Vincasom Kudirko, avtorjem litovske himne, in Menachemom Beginom, nekdanjim predsednikom izraelske vlade, danes pa se tukaj skozi vse leto vrstijo predstave in razstave sodobnih, mladih in alternativnih glasbenikov in umetnikov iz Vilne. Tukaj je bilo tudi eno od prizorišč snemanja priljubljene Netflixove serije Stranger Things.

Vilna vas bo očarala s svojo prijazno ležernostjo.  
Profimedia

Namestitev

Vilna ima kar 62 odstotkov zelenih površin, s čimer je po nekaterih ocenah najbolj zeleno mesto v Evropi in tretje najbolj zeleno mesto na svetu, ima tudi bogato ponudbo hotelskih in drugih nočitev.

Adventni sejem ob znameniti katedrali v starem mestnem jedru. 
Profimedia

Dvoposteljno sobo s kopalnico boste našli že od 48 evrov naprej. 

Da, tudi to je Vilna. Cerkev svete Ane in Frančiška Asiškega. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta