(FOTO) Sanjate o mirnejšem življenju? Če se preselite v to ljubko mestece, vam bodo za to celo plačali

D.Ži
20.09.2024 13:20

Ker želijo zaradi prenizkega števila šolarjev in prebivalcev nasploh zapreti celo osnovno šolo, so se lokalne oblasti odločile privabiti nove stanovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z nekaj sreče na Laponskem vidite tudi spektakularen severni sij.  
Profimedia

Laponsko mesto Glommersträsk na severu Švedske je odločeno narediti konec naraščajočemu izseljevanju in poskuša privabiti mlade družine tako, da jim - plača za priselitev.

Divja narava prežema Laponsko.  
Profimedia

V Glommersträsku, ki je imel sredi prejšnjega stoletja tisoč prebivalcev, danes živi le še 200 ljudi, od tega 23 osnovnošolskih otrok. Srednjo šolo Glommersträsk so zaprli že leta 2009, ko je bilo le še 18 dijakov, zdaj pa zaprtje grozi tudi osnovni šoli. Tamkajšnji zakon namreč določa, da šola, v katero je vpisanih manj kot 25 učencev, preneha delovati.

Ne pričakujte prav veliko sosedov.  
Profimedia

Glommersträsk se nahaja v čudovitem neokrnjenem naravnem prostranstvu, v katerega se je enostavno zaljubiti, če želite živeti v majhnem mestu, ki je precej oddaljeno od vsega.

Idealna lokacija za ljubitelje zimske pravljice.  
Profimedia

Najbližje mesto Arvidsjaur, kamor so se preselili tudi srednješolci iz Glommersträska, je približno pol ure stran, tehnično središče pokrajine Skellefteå je oddaljeno približno uro vožnje z avtomobilom, medtem ko je obalno mesto Luleå dosegljivo v dveh urah.

Na severu Švedske prebivalci ohranjajo veliko pristnosti.  
Profimedia

Da bi rešil svojo šolo in vrnil stanovalce, Glommersträsk ponuja družinam z otroki, starimi od šest do petnajst let, deset tisoč švedskih kron (približno 880 evrov), če se preselijo. Ponudba velja za prvih pet prijavljenih družin, če pa vas zanimajo bele zime, borovi gozdovi in ​​življenje na severu, pohitite, saj se govori, da sta dve družini že prijavljeni, piše portal PunKufer.

Jezera, drevesa, čisti zrak in mir. Sanjska lokacija za pobeg pred podivjanim urbanim ritmom.  
Profimedia

Družine se morajo zavezati, da bodo njihovi otroci vsaj eno šolsko leto preživeli v lokalni šoli, mesto pa jim bo pomagalo najti službo in stanovanje. Na razpis se lahko prijavijo vsi s švedskim dovoljenjem za bivanje – ne glede na državljanstvo, dodaja PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta