Je spet brez okusa? To je največja napaka, ki jo delamo pri zamrzovanju mletega mesa

D.Ži
18.09.2024 12:02

Zamrzniti zelenjavo je enostavno, pri mletem mestu in mesnih omakah pa je potrebne več previdnosti, saj lahko pokvari jed ali celo ogrozi vaše zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsak kos mletega mesa zavijte v plastično in alu folijo, nato pa še v plastično vrečko. 
Profimedia

Mleta govedina je nepogrešljiv del številnih jedi – iz nje lahko pripravite pleskavice, mesne kroglice in štruce. Tovrstno meso je odlična ideja za razne omake in enolončnice.

Če želite uživati ​​v jedi na osnovi mlete govedine, je pomembno, da meso pravilno shranite. Surovo mleto goveje meso lahko zdrži le dan ali dva v hladilniku. Če v tem kratkem času ne nameravate porabiti vsega mesa, je pomembno, da ga zamrznete.

Kako zamrzniti mleto meso?

Ena največjih napak, ki jih lahko storite pri zamrzovanju mlete govedine, je, da jo postavite v zamrzovalnik, ki ne deluje dobro. Da bi meso dobro zamrznili in preprečili širjenje škodljivih mikroorganizmov v njem, mora zamrzovalnik neprekinjeno delovati pri -18 stopinjah Celzija. Če niste prepričani, ali vaš zamrzovalnik deluje pravilno, preverite s termometrom.

Če želite uživati ​​v jedi na osnovi mlete govedine, je pomembno, da meso pravilno shranite. 
Profimedia

Preden položite meso v zamrzovalnik, ga razdelite na manjše porcije, torej na količino, ki jo potrebujete za en obrok. Najslabše, kar lahko naredite, je, da odmrznete meso, vzamete majhen del, ostalo pa ponovno zamrznete.

Vsak kos mletega mesa zavijte v plastično in alu folijo, nato pa še v plastično vrečko. Označite datum, ko ste meso zamrznili. Strokovnjaki priporočajo, da mesa ne hranite v zamrzovalniku več kot tri do štiri mesece. Po tem času izgubi kakovost in okus.

Kako zamrzniti kuhano mleto meso?

V zamrzovalnik lahko damo tudi že termično obdelano mleto meso. Pustite, da se kuhana mesna omaka ohladi na sobno temperaturo, preden jo spakirate v posamezne porcije in zamrznete.

Kako pa najbolje odmrzniti mleto meso? Zamrznjen kos mesa položite na krožnik ali v skledo in ga za 24 ur postavite v hladilnik ter pustite, da se popolnoma odtali, preden ga uporabite za želeno jed.

Pazite, da meso položite na krožnik ali v skledo, da preprečite, da bi tekočina iz odmrznjenega mesa kapljala na druga živila v hladilniku. V tej tekočini se lahko nahajajo škodljive snovi, ki lahko onesnažijo živila, če niso pravilno termično obdelana, in ogrožajo vaše zdravje, svetuje portal PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta