(FOTO) Slovenska premiera: BMW serija 7 - Kino na zadnjih sedežih

Peter Pirkovič
06.03.2023 12:00

116 tisočakov v Sloveniji stane vstopna dizelska verzija, po kateri je največ povpraševanja, slabih 150 tisoč evrov pa je cena najzmogljivejše priključne hibridne izvedbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina kupcev serije 7 se bo odločila za dizelsko različico.
Žiga Intihar

Z novo, sedmo generacijo bavarske admiralske ladje sem prevozil nekaj uvodnih kilometrov, saj je v teh dneh uradno zapeljala v BMW-jeve prodajne salone. A stik s potencialnimi kupci je bil kakopak vzpostavljen že pred nekaj meseci, ko so objavili cene in odprli možnost oddaje naročila v nemško tovarno v Dingolfingnu. Presenetljiv je podatek, s katerim so nam postregli predstavniki pri BMW-ju, da so v teh nekaj mesecih našli kar 33 končnih kupcev. Nekaj njih je svoje primerke že prejelo, nadaljnji sledijo v prihodnjih mesecih. Upamo si trditi, da bo število kupcev v prihodnje še raslo, a verjetno z nekaj manj vneme, kot je običajna za začetek prodaje.

Po dosedanjih podatkih se je večina slovenskih kupcev tradicionalno odločala za dizelsko gnano izvedbo, ki ima na zadku oznako 740d. To pomeni, da 5,39 metra dolgo limuzino poganja trilitrski šestvaljni dizelski motor z 220 kilovati moči, ki moč pošilja na vsa štiri kolesa. Ne nazadnje je pogon xDrive ​serijski pri vseh pogonskih kombinacijah. Ob dizlu so v ponudbi tudi dve različici s priključnim hibridnim pogonom, ki imata v osnovi vgrajen bencinski šestvaljni motor, poleg tega pa še električni motor (147 kW). Z oznako 750e razvija sistemsko moč 360 kW (490 KM) in 700 Nm navora, drugi z oznako 760e pa 420 kW (571 KM) in 800 Nm navora. Oba imata vgrajeno še 18,7 kWh baterijo, ki naj bi zagotavljala 80 kilometrov dosega.

Vrhunec ponudbe je model z oznako i7 xDrive60, ki ga poganjata dva električna motorja s sistemsko močjo 400 kilovatov, medtem ko energijski zalogovnik (101,7 kWh), vgrajen med sprednjo in zadnjo osjo, na papirju zagotavlja največ 625 kilometrov dosega. A v praksi je ta manjši. Zanimiva je informacija, da bo vsak kupec tega modela od proizvajalca prejel kartico BMW Charging​, s katero mu bo eno leto omogočeno neomejeno brezplačno polnjenje na ultra hitrih polnilnicah Ionity. Največja moč polnjenja znaša 195 kilovatov, kar pomeni, da bo postanek za polnjenje baterije z 10 odstotkov na 80 trajal 34 minut. Na tem mestu velja omeniti, da pri BMW-ju napovedujejo prihod še nekoliko zmogljivejše verzije modela i7 z oznako M. Podrobnosti o njem niso znane.

Z novo serijo 7 ni več dveh različnih dolžin, ampak le enotna z medosno razdaljo 3,21 metra. 
Žiga Intihar

Za BMW je sedmica pomenila ne samo prestižno potovanje, pač pa je bila vselej tudi znanilec naprednih tehničnih rešitev. Denimo druga generacija je leta 1986 imela vgrajene ksenonske žaromete, leta 1994 je tretja generacija voznike razvajala z navigacijskim sistemom, leta 2008 so v peti generaciji vgrajevali sistem za projekcijo podatkov na vetrobransko steklo. Kaj pa leta 2023 prinaša sedma generacija? Vrhunec udobja potnikov na zadnji klopi je velik 31,3-palčni zaslon na dotik, ki se spusti iz stropa in se delno upravlja preko manjših 5,5-palčnih zaslonov na dotik na vratih. V Münchnu ga imenujejo Theater Screen in je tesno povezan s ponudnikom pretočnih vsebin Amazon Fire. A težava je v tem, da v Sloveniji ta sistem ne deluje, in pri BMW-ju nimajo podatka, kdaj bo ta možnost vzpostavljena, zato je ta zaslon uporaben le za predvajanje video posnetkov na pametnih telefonih oziroma z napravami preko povezave HDMi​.

Voznikovo okolje je enako kot pri aktualnih novih modelih - dva digitalna zaslona, sestavljena v enega.
Žiga Intihar

BMW z novo generacijo potovalne limuzine v ponudbi nima več dveh dimenzijsko različnih modelov. Obdržali so le podaljšano tako imenovano Long verzijo. S 3,21 metra dolžine med sprednjo in zadnjo osjo je v bavarskem velikanu prostor zares obilno odmerjen. Potnik za sovozniškim sedežem si lahko v nekaj potezah pripravi nekakšen počivalnik in iztegne noge, po vzoru sestrskega rolls-roycea ima sedmica možnost, da se vrata odpirajo in zapirajo povsem samodejno, v voznikovem okolju pa je integrirana poznana zasnova ukrivljenega zaslona, ki se deli na dva dela in je povezan z osmo generacijo multimedijske enote iDrive8. Omembe vreden je tudi poseben pas, ki teče od volana desno čez sredino armaturne plošče. Tega so Bavarci poimenovali Interaction bar in vključuje haptične gumbe za klimo, vse štiri smernike in odpiranje sovoznikovega predala in vrat. Bavarski mojstri oblikovanja so zagotovo spet poskrbeli, da bo velika limuzina tako ali drugače izstopala. Spredaj nikakor ne gre spregledati velikanskih ledvičk, ki so lahko osvetljene, a le, če se uporabnik ne odloči za M-paket. V tem primeru so v celoti obarvane črno. Tu so tudi dvovrstni sprednji žarometi v LED-tehniki, kjer ima zgornji ozek pas luči vlogo dnevnih luči, spodnji del pa skrbi za osvetljevanje v temi. Omeniti velja še možnost, da si kupec bavarskega velikana lahko omisli v dvobarvni zunanjosti.

Potnikom na zadnjih sedežih je na voljo pravi mali kino. 
Žiga Intihar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta