(FOTO) Najbolj osamljena točka na planetu: Bližje je astronavtom kot kopnemu, odkril jo je hrvaški znanstvenik

D.Ži
02.03.2023 10:46

Danes to območje velja za "pokopališče vesoljskih plovil". Tukaj pristanejo, ko strmoglavijo in zgorijo v ozračju, ne da bi ogrožala ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če iščemo najbolj osamljeno točko na planetu, jo najdemo sredi Tihega oceana. 
Profimedia

Ste kdaj razmišljali o tem, kje se nahaja najbolj samotno mesto na svetu in kako je videti? Danes, ko je vse znano in je že skoraj vsak del kopnega prehojen, je le malo prostora za skrivnosti. A na svetu ne obstaja samo kopno. Sredi Tihega oceana se nahaja točka, ki je dobila vzdevek "oceanski pol nedostopnosti".

Profimedia

Gre za namišljeno točko, ki so jo poimenovali tudi "točka Nemo", zanimivo pa je, da jo je leta 1992 odkril in poimenoval hrvaške gore list, Hrvoje Lukatela, zagrebški geodet in matematik.

Navdihnjen z likom kapitana Nema iz romana 20.000 milj pod morjem Julesa Verna je Lukatela menil, da je ime, ki v prevodu pomeni 'nihče', popolno za od kopnega najbolj oddaljen kraj na Zemlji. Lukatela ni osebno obiskal tega dela Zemlje, ampak je njegov položaj izračunal s pomočjo tehnologije, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Kako zelo daleč je, potrjuje dejstvo, da je točka Nemo bližje astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji kot prvemu kopnu. Na razdalji 416 kilometrov so astronavti točki še vedno bližje kot Antarktika, ki je oddaljena kar 2700 kilometrov.

Danes to območje velja za "pokopališče vesoljskih plovil", ki tukaj najdejo poslednje počivališče, ko strmoglavijo in zgorijo med padcem skozi atmosfero, ne da bi pri tem ogrožala ljudi. Sem vesoljske agencije pošiljajo svoje vesoljske postaje, ko končajo misije. Tako je tukaj končalo že okoli tristo vesoljskih plovil, med katerimi je najbolj znana ruska vesoljska postaja Mir, aktivna med letoma 1986 in 2001.

Na območje "točke Nemo" je strmoglavila tudi legendarna vesoljska postaja Mir.
Profimedia

Edini, ki so se uspeli približati samotni točki, so bili udeleženci tekme The Ocean Race, ki poteka vsakih nekaj let. Neustrašno plujejo po nekaterih najbolj mrzlih in divjih vodah, naslednja regata pa je na sporedu oktobra letos.

Naše smeti so našle pot tudi do najbolj oddaljene točke na planetu. 
Profimedia

Za obisk tega dela je malo zanimanja, saj zahteva izjemno veliko truda in na koncu vas tam ne čaka nič spektakularnega, zgolj morje, obdano s še več morja. Zagotovo ne boste naleteli na kopno, dobrodošlico ali trgovino s spominki. Občasno boste našli plavajoči kup plastike in postali depresivni, ko boste videli, kako zelo smo onesnažili okolje. Smeti so namreč našle pot tudi do najbolj odročne točke, še piše PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta