Skoraj 8 metrov! Dobrodošli v mestu, v katerem zapade največ snega, a se življenje v njem ne ustavi

D.Ži
27.02.2023 10:11

Ne, ni v Sibiriji. Najbolj zasneženo mesto na svetu se nahaja na daljnem vzhodu. Kljub ekstremnim razmeram ostaja očarljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Življenje med visokimi snežnimi zidovi nemoteno teče dalje. Tudi tujim obiskovalcem Aomori med enim in drugim metežem ne zapira vrat.
Profimedia

Aomori na Japonskem velja za kraj z največ snežnimi padavinami na svetu. Po nekaterih statističnih podatkih v glavnem mestu prefekture Aomori na največjem japonskem otoku Honšu vsako leto zapade v poprečju kar 7,9 metra snega.

Profimedia

Večino mesta in okoliških krajev vsako leto od novembra do aprila prekriva debela snežna odeja. Pločnike ovirajo visoki zidovi snega in leda, ki postanejo še višji, ko mimo pripeljejo plugi, ki čistijo pot.

Profimedia

Obilen sneg je posledica edinstvene geografske lege Aomorija med gorovjem Hakkoda in obalo zaliva Mutsu. Dosežejo ga ledeni sibirski vetrovi, ki na tem območju trčijo in povzročajo hitro nastajanje oblakov. Zaradi nizkih temperatur v mestu namesto dežja sneži, piše portal dnevnik.punkufer.hr.

Profimedia

Pozimi zapade toliko snega, da je vsakodnevno kidanje neizogiben pojav med 300.000 prebivalci Aomorija. Snežni zameti so lahko tako visoki, da ljudem onemogočijo izhode iz hiše. Največ snega zapade v zadnjem tednu decembra. Takrat v povprečju sneži šest od sedmih dni v tednu s 47 centimetri snega.

Profimedia

Kljub nenehnim snežnim neurjem Aomori ne zapre vrat popotnikom. Številni prihajajo sem pozimi, da bi uživali v smučanju in drugih snežnih radostih, pa tudi zato, da bi uživali v lokalnih specialitetah - večinoma jedeh na osnovi svežih rib in morskih sadežev.

Profimedia

Do Aomorija ni težko priti niti ko sneži – z letalom ali vlakom. Iz Tokia ste v Aomori v treh urah z japonskim supervlakom.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta